Tinerii români se consideră informați despre sănătatea sexuală, însă mulți dintre ei fac alegeri bazându-se pe mituri

De Ioana Ilie, pe
Cel mai recent studiu despre educația sexuală în rândul tinerilor, desfășurat de Unlock Research în septembrie 2018, arată că, deși majoritatea tinerilor români se consideră informați cu privire la sănătatea sexuală, mulți dintre ei încă fac alegeri bazându-se pe mituri sau pe informații neverificate.

Peste 50% dintre respondenții studiului, cu vârste între 16 și 24 de ani, au spus că se consideră informați cu privire la sănătatea sexuală și la metodele de contracepție, însă, în același timp, mulți dintre ei susțin că pilulele contraceptive cauzează un dezechilibru hormonal (53%), că administrarea pilulelor timp îndelungat poate duce la infertilitate (42%), că prezervativele reduc plăcerea sexuală (46%) sau că o femeie nu poate rămâne însărcinată când partenerul se retrage înainte de ejaculare (36%). Acestea sunt de altfel și argumentele pentru care 45% dintre respondenții activi sexual care nu își doresc o sarcină au mărturisit că nu folosesc o metodă contraceptivă la fiecare contact sexual.

Mai mult decât atât, peste 60% dintre tinerii intervievați spun că sunt conștienți de riscurile la care se expun, riscuri care pot presupune boli cu transmitere sexuală sau o sarcină nedorită.

 

 

Când vine vorba despre informare cu privire la o viață sexuală sănătoasă, tinerii români folosesc în proporție de 52% website-urile care conțin informație specializată, iar sfatul medicului ocupă un loc secundar: 33% dintre ei nu au apelat niciodată, fie și preventiv, la un doctor specializat pe probleme legate de sexualitate (ginecolog, endocrinolog sau urolog). În același timp, tinerii simt nevoia acută de mai multă informație în mediile în care își desfășoară activitatea, 80% dintre ei fiind de părere că educația sexuală ar trebui să se studieze în școli.

Studiul realizat de Unlock Research nu este singurul care arată cifre îngrijorătoare legate de lipsa educației pentru sănătate reproductivă din România. Comunicatele oferite de Ministerul Sănătăţii în ultimii ani demonstrează că trei din zece femei cu vârsta cuprinsă între 15 şi 49 de ani nu folosesc nicio metodă de contracepţie, iar Eurostat ne oferă cifre alarmante despre maternitatea timpurie în rândul româncelor: rata natalității la tinerele sub 20 de ani din România este cea mai ridicată din Uniunea Europeană (14,07% în 2015), 10% dintre mamele care nasc anual fiind minore.

Conform studiului „Analiza situației gravidelor, mamelor și copiilor din mediul rural”, realizat recent de Organizația Salvați Copiii, 5 din 10 mame minore din România nu au fost niciodată la un control ginecologic, iar 6 din 10 mame adolescente nu au avut niciodată acces la informații legate de sănătatea reproducerii. În ceea ce priveşte incidenţa infecţiilor cu transmitere sexuală, World Health Organization ne avertizează că România se clasează în primele 10 locuri din Europa: un milion de români suferă de o infecție cu transmitere sexuală şi aproape doi din 10 tineri cred că o persoană nu e infectată cu boli cu transmitere sexuală dacă nu prezintă niciun simptom vizibil.

Ca răspuns la această nevoie și din dorința de a oferi tinerilor cât mai multe informații legate de o viață sexuală sănătoasă, platforma www.planificaneprevazutul.ro găzduiește de mai bine de 5 ani articole, studii și materiale informative detaliate din această arie tematică, punând la dispoziția tinerilor și o adresă de e-mail la care pot adresa întrebări specifice unui medic specialist. Până în prezent, specialistul platformei a răspuns la peste 8.500 de întrebări legate de sănătatea sexuală și metode contraceptive.

Sursă foto: Shutterstock

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter