Ce drepturi ai ca pacient

De Libertatea pentru femei, pe

De câte ori nu ţi s-a întâmplat să mergi la medic şi să fii tratat superficial? Ca pacient, ai anumite drepturi pe care personalul medico-sanitar este obligat să ţi le respecte.
Boala apare pe neaşteptate şi te vezi obligată să ajungi la cabinetul medical. Înainte de a sta faţă în faţă cu medicul află-ţi drepturile.
Se cuvine să…
-…fii respectat ca persoană umană, fără nici o discriminare
– …fii informat cu privire la serviciile medicale disponibile, precum şi despre modul de a le utiliza
– …fii informat despre starea ta de sănătate, despre intervenţiile medicale propuse, diagnostic şi prognostic, pe cât posibil fără termeni de specialitate
– …decizi dacă mai doreşti să fii informat în cazul în care datele prezentate de către medic îţi cauzează suferinţă
– …ceri şi să obţii o altă opinie medicală
– …soliciţi să primeşti, la externare, un rezumat scris al investigaţiilor, diagnosticului, tratamentului şi îngrijirilor acordate pe perioada spitalizarii
– …îţi dai acordul dacă rudele şi prietenii pot fi informaţi cu privire la boala ta
– …refuzi sau să o opreşti o intervenţie medicală asumându-ţi, în scris, răspunderea pentru decizia ta (consecinţele refuzului sau ale opririi actelor medicale trebuie explicate pacientului de către medic)
– …beneficiezi de servicii medicale acordate de către un medic acreditat din afara spitalului sau de asistenţă medicală de urgenţă, de asistenţă stomatologică de urgenţă şi de servicii farmaceutice, în program continuu
– …primeşti îngrijiri medicale continue pâna la ameliorarea stării tale de sănătate sau până la vindecare
– …nu fi fotografiat sau filmat într-o unitate medicală fără a-ţi da consimţământul, cu excepţia cazurilor în care imaginile sunt necesare tratamentului sau pentru evitarea suspectării unei culpe medicale.
Cum se procedează în cazurile speciale
– Dacă pacientul nu este capabil să-şi exprime voinţa, dar este necesară o intervenţie medicală de urgenţă, personalul medical are dreptul să deducă acordul pacientului dintr-o exprimare anterioară a voinţei acestuia, fără a mai fi nevoie de consimţământul reprezentantului legal.
– Chiar dacă pacientul decedează, toate informaţiile privind starea lui de sănătate anterioară, rezultatele investigaţiilor, diagnosticul, prognosticul, tratamentul şi datele personale rămân confidenţiale.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter