Vreau un copil sanatos!

De Unica.ro, pe

Nu e suficient sa-ti doresti, trebuie sa si actionezi. Pentru sanatatea ta si a viitorului tau copil, ar fi bine sa faci asta inainte sa ramai insarcinata!

Ca viitoare mama, intelegi ce responsabilitate uriasa presupune aducerea pe lume a unui copil. Cum tot ce-ti doresti este ca viitorul membru al familiei sa fie sanatos, nu lasa acest lucru la voia intamplarii.

Numarul copiilor care se nasc cu malformatii congenitale este in crestere si, anual, aproximativ 5% dintre nou-nascuti prezinta anomalii. Nu-ti zic asta ca sa te sperii, ci ca sa intelegi cat de important este sa mergi la medic inca din momentul in care ai decis ca e timpul sa devii mama.

Testele uzuale

Cu trei luni inainte de a ramane insarcinata, vei face primele teste – analiza sangelui si a urinei, dar si un control ginecologic amanuntit, insotit de o analiza a secretiei vaginale si de testul Papanicolau. 

Analizele de sange uzuale cuprind hemoleucograma, care poate indica prezenta anumitor infectii sau alergii. Pe langa aceasta, testele de hematologie si biochimie a sangelui – care includ sideremia, glicemia, calcemia, transaminazele, creatinina si ureea sanguina, colesterolul, trigliceridele, coagulograma, grupa sanguina – sunt la fel de importante.

Daca rezultatele nu se incadreaza in parametrii normali, va trebui sa urmezi un tratament inainte sa ramai insarcinata. Abaterile de la valorile normale constituie un risc pentru sarcina. De exemplu, o anemie pe care tu o consideri banala poate afecta dezvoltarea intrauterina a puiului tau. Si daca nu o tratezi la timp, poate declansa o nastere prematura.

Sumarul de urina si urocultura pot depista eventuale infectii urinare, care netratate la timp, induc travaliul prematur. Tot acum, medicul iti va recomanda sa faci si analize de depistare a RH-ului, dar si un test HIV si unul VDRL (pentru depistarea sifilisului).

Analize pentru depistarea infectiilor

Ai auzit de complexul TORCH? Nu intra in analizele obligatorii, dar e bine sa-l faci ca sa stai linistita. Indica prezenta unor anticorpi, produsi de infectii anterioare sau de unele pe care le poti avea in prezent in organism. Testul depisteaza toxoplasmoza, chlamydia, herpesul si rubeola, toate deosebit de periculoase pentru fat. Din pacate, nu e acoperit de asigurarile de sanatate.

Foto: Northfoto

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter