Vița de vie, izvor de sănătate

De Libertatea pentru femei, pe

Strugurii nu sunt doar deliciul sfârșitului de vara, ei reprezinta un adevarat medicament. Totodata, frunzele viței-de-vie au și ele indicații în tratamentele fitoterapeutice.
Dr. farmacist Ovidiu Bojor observa ca „strugurii au un rol deosebit în asigurarea bunei funcţionari a aparatului digestiv. Au proprieta şi tonic-aperitive şi favorizeaza digestia”. De aceea sunt utili celor cu digestie leneşa sau celor care sufera de diaree sau varsaturi. Efectul lor este de asemenea binefacator si în hepatite sau chiar în ascitele care urmeaza uneori hepatitei, deoarece au proprietatea de a proteja şi de a trata fi catul, stimulând eliminarea toxinelor şi secreţia de bila.
Strugurii, de folos inimii
„Proprietaţile diuretice si de purative marcante fac din struguri un adjuvant de preţ în afecţiunile renale (inclusiv pietre la rinichi), în bolile de piele, artrite, reumatism si guta”, spune farma cistul. Şi nu am terminat cu enumerarea beneficiilor asupra organismului. Au o acţiune buna asupra aparatului cardio vascular pentru ca ajuta la scaderea colesterolului din sânge şi a tensiunii arteriale. De aceea, pot preveni şi ateroscleroza. Au şi o influenţa favorabila asupra metabolismului şi sunt recomandaţi în obezitate şi avitaminoze. În obezitate, trebuie consumaţi cu grija şi respectând un regim strict pentru ca altfel pot duce la acumularea de kilograme.
Calităţi diferite în funcţie de soi
Exista recomandari diferite în funcţie de varietatea de struguri. Cei mai acri, cultivaţi pe soluri reci, argiloase, mai improprii pentru viţa-de-vie, au efect laxativ, pe când la cei crescuţi pe soluri calcaroase predomina proprietaţile diuretice si depurative. Cei albi sunt stimulenţi, energizanţi, iar cei negri sunt astringenţi datorita taninului si, în mod deosebit, tonici. Sucul de agurida (struguri care nu s-au copt) ajuta la eliminarea toxinelor şi combate obezitatea. Strugurii stafidiţi calmeaza tusea.
Funzele, efect astringent
Nici frunzele nu sunt de aruncat. Pe lânga sarmaluţele în foi de viţa, pot fi folosite la prepararea unui ceai cu efect astringent, util în diaree cronica, hemoragii, varice, hemoroizi. Cele cu nuanţe rosiatice se recomanda în combaterea hemoragiilor uterine si ca fortifiant. Se prepara un decoct, dupa cum urmeaza: se fierb timp de un minut doua linguri de frunze la o cana cu apa. Se beau trei cani pe zi: prima – dimineaţa devreme, iar celelalte doua – înainte cu o jumatate de oră de restul meselor. La rândul sau, seva abundenta de primavara, numita „plânsul viţei-de-vie”, este un produs util pentru spalaturi oculare, în conjunctivite si alte stari iritative ale ochiului. Este considerata a fi tonica, cicatrizanta si antihemoragica. Consumul acestui lichid ajuta la eliminarea pietrelor la rinichi sau bila. În uz extern, funcţioneaza ca antiseptic si ajuta la cicatrizarea ranilor.
Curele cu must, efect diuretic
„În obezitate se fac cure în care în doua zile pe saptamâna neconsecutive se consuma doar 1,2 kg de struguri. Pentru efectul diuretic, depurativ și antisclerotic recomand cura cu must. Se începe cu 0,5 l zilnic, în trei reprize, cu o ora înainte de mese, apoi se creste progresiv pâna se ajunge, dupa doua saptamâni, la doi litri zilnic. Aceasta cantitate se menține doua-trei zile fara a se mai consuma altceva. Se revine apoi la cantitatea inițiala, de care se profita cât mai țin strugurii. Se revine la regimul alimentar obișnuit, dar se renunța la grasimi și dulciuri pe perioada curei. Extern, se fac cataplasme cu turte ramase de la presarea strugurilor. Sunt utile în caz de guta, reumatism, sciatica.”

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter