Semne timpurii ale sclerozei multiple

De Consuela Stratulat, pe

Primele simptome de scleroză apar, de obicei, între 20 și 40 de ani. Unele dintre ele dispar și apar, în timp ce altele persistă pe perioade lungi. Află care sunt semnele timpurii ale sclerozei multiple.
Scleroza multiplă este o boală cu simptome imprevizibile, a căror intensitate variază. În timp ce unii pacienți simt oboseală și amorțeli, alții au probleme cu vederea și observă o diminuare a funcțiilor creierului. Aproape 2.5 milioane de oameni suferă de scleroză multiplă, dar femeile sunt de două ori mai afectate decât bărbații.
Potrivit webmd.com, nu există doi oameni care să aibă aceleași simptome de boală. Specialiștii susțin că unii pacienți pot avea un singur semn, apoi luni sau ani de zile nu vor mai simți nimic, în timp ce alții se confruntă cu o intensificare a simptomelor în câteva luni.
Scleroza multiplă a fost descoperită în 1868, însă cauza bolii este încă un mister. Cercetătorii susțin că distrugerea nervilor este provocată de inflamații, dar nu se cunoaște încă motivul inflamației.

Probleme cu vederea

Cel mai comun simptom timpuriu al sclerozei multiple îl reprezintă problemele de vedere. Inflamarea afectează nervul optic și perturbă vederea centrală a unei persoane. Apare, astfel, vederea încețoșată în ambii ochi sau chiar vederea dublă.

Senzații neobișnuite

Oamenii cu scleroză multiplă susțin că au simțit, inițial, furnicături și amorțeli. Acest simptom apare pentru boala afectează nervii din creier și coloana vertebrală, iar corpul primește semnale confuze. De obicei, amorțeala apare la față, brațe, picioare și degete.
Durerea cronică și spasmele musculare sunt un alt semnal al sclerozei multiple.

Oboseală și slăbiciune

Aproximativ 80% dintre bolnavi se simt foarte obosiți. Oboseala este resimțită, de obicei, la amiază și provoacă slăbiciuni musculare, gândire înceată și somnolență. De obicei, aceste senzații nu au legătură cu cantitatea de muncă depusă, iar unii pacienții susțin că se simt obosiți și după o noapte de somn. Oboseala cronică apare brusc, dar dispare ulterior.

Probleme de echilibru și amețeală

Amețelile și problemele de coordonare și echilibru se numără printre cele mai comune simptome. Scleroza multiplă îngrădește libertatea de mișcare, pentru că oamenii se simt, de cele mai multe ori, amețiți.

Probleme cu vezica

O vezică disfuncțională este un alt simptom care apare la 80% dintre bolnavi. Oamenii simt nevoia să urineze mai des, inclusiv noaptea, nu se pot abține și nu reușesc să își golească vezica de tot. În cazuri mai rare, bolnavii au probleme digestive, se confruntă cu constipația, diareea și alte probleme intestinale.

Probleme sexuale

Femeile care au scleroză multiplă se lubrifiază mai greu, iar bărbații au probleme de erecție. În plus, în ambele cazuri, bolnavii sunt stimulați mai greu prin atingere, au un libido scăzut și ajung greu la orgasm.

Probleme cognitive și emoționale

Jumătate dintre bolnavii de scleroză multiplă se confruntă, în stadii incipiente ale bolii, cu probleme de memorie, probleme de vorbire, dificultăți de organizare. Pe lângă aceste simptome, pot apărea depresia și dereglările emoționale. Stresul resimțit de bolnavi îi poate face iritabili și le poate schimba starea de spirit – plâng din senin sau pot râde fără motiv.
Nu toate persoanele afectate de scleroză multiplă au aceleași simptome. În cazuri mai rare, printre semnalele timpurii de boală pot apărea pierderi de auz, crize, tremurat incontrolabil, probleme de respirație și la înghițire.
Foto Shutterstock.
 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter