Bătrânețea poartă haine grele în România

De Elena S. , pe

Este foarte greu sa ne vedem parinții îmbatrânind, iar atunci când nu se mai pot deplasa, pare sa fie o situație fara ieșire. Totuși, exista o soluție și în acest caz.
Cu persoanele nedeplasabile principala problema este partea de îngrijire, dar şi neajunsurile financiare care vor aparea. Nu ezita sa apelezi la ajutoarele pe care le puteţi primi de la stat – exista posibilitatea ca parintele sa fie încadrat la un anumit grad de handicap şi astfel sa primiţi bani în plus, fie ca are pensie sau nu. Cineva din familie poate fi angajat ca însoţitor sau pot exista alte înlesniri. Intereseaza-te şi afla toate posibilitaţile care se potrivesc cazului vostru. Chiar daca birocraţia poate da batai de cap, nu renunţaţi la dreptul pe care îl aveţi.
Comunicarea, esenţială
Psihicul bolnavului este, de multe ori, mai important decât partea fi zica. Daca este optimist şi se simte bine sufleteşte, ar putea sa se însanatoşeasca mai repede sau macar sa nu se simta atât de rau daca situaţia este ireversibila. De aceea, comunicarea este esenţiala. Vorbeşte cu batrânul şi afl a ce gândeşte, cum se simte şi asigura-l de dragostea şi înţelegerea ta. Este foarte probabil sa îi fi e greu sa accepte ca rolurile s-au schimbat şi ca el e cel care are nevoie de ajutorul tau. Nu fi nici prea dezamagita când vor aparea conflicte. Deşi te straduieşti din greu, el s-ar putea sa nu aprecieze întotdeauna ceea ce faci. Boala şi batrâneţea îl pot face mai irascibil. Încearca sa-l accepţi aşa cum este şi sa treci peste micile dispute.
O doză de optimism
Este foarte important sa nu te neglijezi, chiar daca ai probabil și alte probleme pe cap. În cazul în care nu vei avea grija de tine, s-ar putea sa clachezi și nu vei mai putea ajuta pe nimeni. Ieși macar și un sfert de ora sa te plimbi și sa-ți alungi gândurile negre. Odihnește-te suficient și manânca sanatos. Îngaduie-ți din când în când un rasfaț – cum ar fi sa vezi un film sau sa manânci o prajitura buna. Încearca sa îți pastrezi un aspect fizic placut – aceasta îți va da și o stare generala buna, atât ție cât și bolnavului. Nu în ultimul rând, nu ezita sa ceri ajutorul celor din jur.
Chiar daca ceilalți membri ai familiei nu se pricep atât de bine ca tine la treburile casnice, tot vor face mai mult decât nimic. Informeaza-te despre boala batrânului pentru a ști cum sa-l poți ajuta mai bine, dar și când este cazul sa apelezi la specialiști.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter