Știi cum să te hidratezi corect?

De Libertatea pentru femei, pe

Mai ales la trecerea dintre anotimpuri este important să acordăm mai multă atenție hidratării corecte a organismului. Pentru că nu toate produsele de consum alimentar, sub formă lichidă, ne și ajută la acest proces! Cum te poți hidrata corect:
Viaţa este agitată si plina de preocupari cotidiene, însa si corpul nostru merita o privire mai atenta din partea noastra, macar din când în când. Iar aceasta perioada este numai buna pentru revigorarea organismului. Iata de ce trebuie sa ţinem cont, luând în considerare recomandarile medicului specialist dr. Ciprian Constantin, şef Departament Nutriţie si Diabet, Spitalul Militar Central „Carol Davila”. Zilnic ar trebui consumat lichidul care se pierde prin funcţiile biologice normale: digestie, scaun, diureza, transpiraţie, perspiraţie, plus o cantitate de 500-1000 ml în funcţie de temperatura organismului, a mediului si de alimentele consumate. Unele dintre alimente necesita si ele pentru digestie o cantitate mai mare de apa, altele, în schimb, contribuie la hidratarea organismului.
Fructele, legumele, verdeţurile, desi sunt alimente solide, sunt bune consumate proaspete. Conţin substanţe nutritive si apa.
Cafeaua trebuie bauta cu masura, deoarece consumul mare deshidrateaza organismul. O cafea dimineaţa nu dauneaza, însa în unele perioade se poate apela si la ceai negru. Consumul de cafea în cantitate moderata este asociat si cu multiple efecte de prevenţie pentru bolile metabolice, cardiovasculare.
Sucurile procesate, mai ales cele carbogazoase si dulci, daca sunt consumate des dauneaza siluetei, fara a contribui semnificativ la hidratarea organismului. Unele dintre aceste produse sunt sursa de minerale, putând avea o concentraţie ionica mai mare decât a lichidelor organismului si în acest caz pot chiar deshidrata.
Când apare deshidratarea
Unii dintre adulţii peste 60 de ani au o diminuare a senzaţiei de sete si e necesar sa îsi monitorizeze aportul hidric zilnic. O monitorizare a hidratarii organismului se poate realiza observând culoarea urinei. Galben citrin e culoarea normala. Daca devine galben-portocaliu e un semn clar de deshidratare. Se întâlneste si la adulţii care muncesc 6-8 ore fara a se hidrata, acest obicei fiind asociat cu formarea calculilor renali.
Apa potabilă, cea mai recomandată
„Pentru hidratare cea mai indicata este apa potabila. Nu minerala, nu carbogazoasa, nu acidificata, nu alcalinizata! Excesele pot fi întâlnite si de altfel se cunosc date despre intoxicația cu apa. Cafeaua deshidrateaza în cantitate mare, aduce multa cofeina, ce are rol excitant cardiac si rol excitant al sistemului nervos. Bauturile carbogazoase si consumul acestora în cantitate mare aduce asa-numitele calorii oarbe, iar sucurile naturale din fructe obținute acasa aduc o cantitate mare de calorii. Si la apa minerala e nevoie de atenție, în ce priveste conținutul în saruri minerale si la consumul repetat.”
foto femeie care bea apă Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter