Leacuri dulci cu fructe de pădure

De Elena S. , pe Ultimul update Marți, 14 septembrie 2021, 17:07

Fructele de padure nu sunt doar delicioase, ci și un adevarat izvor de sanatate. Cauta-le pe carari de munte și nu vei regreta.
Dr. farmacist Ovidiu Bojor considera afi nele ca fi ind „la limita dintre medicament si aliment”, datorita întrebuinţarilor terapeutice. Zmeura este recomandata astenicilor şi copiilor în creştere, iar coacazele conţin de trei-patru ori mai multa vitamina C decât lamâile – ca sa numim doar câteva din calitaţile remarcabile pe care le au fructele de padure.
Afinele, antibacteriene
Fructele proaspete sau uscate de afi n au un rol important în tratarea enterocolitelor, în diaree de fermentaţie si în colibaciloza (sindrom enterorenal), pentru efectul lor antibacterian. În plus, protejeaza mucoasa gastrica şi are o acţiune astringenta şi antiinflamatoare. Protejeaza pereţii vasculari şi sunt utilizate în tulburari circulatorii (varice, fl ebite, arterite, afecţiuni coronariene, sechele de infarct). Se recomandă şi în ateroscleroză. Au şi rol de a ajuta regenerarea celulelor hepatice. Sunt şi un bun hipoglicemiant, fiind utile ca antidiabetice.
Nu este de neglijat nici acţiunea lor vermifugă, în special asupra oxiurilor. Dau rezultate foarte bune sub formă de gargară cu ceai în faringite, stomatite, afte şi candidoze locale. Se pot folosi şi pentru comprese sau spălături locale pentru tratarea hemoroizilor. Au şi acţiune antieczematoasă. Se poate face o cură de afine, consumând zilnic 300-500 g fructe proaspete sau 100 g uscate.
Decoctul se prepară dintr-o linguriţă de afine uscate la o cană sau macerat la rece din aceeaşi cantitate, timp de opt ore, din care se beau două căni pe zi. Frunzele conţin mirtilină, supranumită şi „insulină vegetală”. Se face infuzie dintr-o linguriţă de frunze uscate la o cană cu apă. Se beau două-trei căni pe zi.
Zmeura, împotriva tulburărilor de menstruaţie
Zmeura este un fruct tonic pentru astenici şi pentru copiii în creştere. Este recomandată în afecţiuni febrile şi celor cu probleme de digestie. Este şi uşor laxativă şi diuretică. Pentru că ajută la eliminarea uraţilor, este utilă în afecţiuni renale, cardiace, pulmonare, reumatism şi gută. Se consumă sub formă de fructe crude. Frunzele au proprietăţi astringente şi dezinfectante, fiind indicate în diaree, hiperaciditate şi în alte afecţiuni digestive. Ceaiul din frunze de zmeur (infuzie din una sau două linguri de frunze uscate la o cană cu apă) este util în tratarea menstruaţiei neregulate, dureroase, hemoragiei abundente şi a problemelor hormonale feminine. Timp de trei săptămâni se beau trei-patru căni zilnic. Fructele se consumă ca atare.
Coacăzele, tonic general
Coacăzele „sunt un tonic general. Stimulează formarea globulelor roşii. Ajută la creşterea în greutate şi a oaselor la copii. Datorită acestor calităţi, sunt foarte utile pentru cei doi poli ai vieţii, fiind indicate în alimentaţia celor mici, dar şi a vârstnicilor. Joacă şi un rol important în prevenirea accidentelor vasculare. Efectul tonic se manifestă şi asupra sistemului nervos, constituind un remediu adjuvant în surmenajul intelectual.
Pigmenţii pe care îi conţin duc la mărirea acuităţii vizuale, fiind utile celor care au probleme cu vederea sau lucrează mult la calculator. Sunt şi diuretice, ceea ce le recomandă în afecţiuni renale. Sunt bune şi împotriva tusei, gripei sau răcelilor”, spune farmacistul care adaugă că ar trebui consumate ca fructe proaspete sau ca suc. În plus, se poate face infuzie din fructe uscate: una-două linguriţe la o cană cu apă, din care se beau două-trei căni pe zi. Siropul este indicat pentru tuse şi se prepară din suc de coacăze negre obţinut prin presare şi suprasaturat cu miere (75%). La nevoie, se iau câte două linguriţe la două ore. Altfel, poate fi băut diluat cu apă. Se păstrează timp de un an.
Mure, împotriva răguşelii
„Datorită conţinutului mai ridicat în tanin, cu calităţi astringente, murele sunt utilizate cotra diareei şi răguşelii. Se consumă ca atare, crude sau se prepară un sirop după cum urmează: se zdrobesc fructele (un kilogram) şi se lasă la scurs timp de 24 de ore. Se adaugă 900 g zahăr sau 1,2 kg miere, apoi se fierbe până ajunge la consistenţa siropului. Se beau două pahare pe zi din două linguriţe de sirop amestecat cu apă.
Frunzele de mur fac parte din nomenclatorul plantelor medicinale, având efect tonic, dar mai ales astringent, atât pentru uz intern, cât şi pentru uz extern. Infuzia de frunze (o linguriţă la o cană) este indicată în gastroenterite, enterocolite, hemoroizi, menstruaţii prea abundente, hemoragii uterine în afara ciclului şi în infecţii pulmonare. Pentru uzul extern se folosesc sub formă de gargară cu infuzie (două linguri frunze la 200 ml apă), în amigdalite.”

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter