Care sunt problemele de sănătate mintală cu care se confruntă viitorii medici din cauza pandemiei

De Unica.ro, pe
Viitoarea generație de medici se confruntă cu îngrijorător de multe presiuni și probleme psihice, ca urmare a pandemiei de COVID-19.

Mulți studenți la Medicină se simt tot mai copleșiți, după cum arată Libertatea, în condițiile în care pandemia de COVID-19 a înrăutățit situația financiară a acelor dintre ei care au probleme financiare și i-a făcut să se simtă stresați din cauza cursurilor online. Informațiile vin de la psihologul Monica Ciolan, de la niversitatea de Medicină și Farmacie Grigore T. Popa din Iași.

Institutul de Psihiatrie Socola din Iași a făcut deja un studiu în urma căruia au descoperit o creștere cu 30% a cazurilor de depresie și anxietate, iar psihologul Monica Ciolan crede că acest lucru se reflectă inclusiv în comunitățile de studenți la Medicină: „Aș susține concluziile studiului realizat de colegii de la Socola. Am remarcat în ședințele realizate un nivel de anxietate ridicat la foarte mulți studenți, chiar și la cei cu care lucrasem înaintea pandemiei, care învățaseră să trăiască cu ea, dar în anumite momente le-a fost greu să aplice ce au învățat în consilierea anterioară”.

Citește și: Care sunt libertățile care vin odată cu vaccinarea anti COVID-19

O sursă foarte mare de stres au fost orele și examenele online. Nu toate familiile au înțeles faptul că studenții chiar făceau ore când stăteau în fața laptopului, preferând să îi cheme să ajute la treburi în gospodărie. Ba mai mult, conexiunea slabă la internet a făcut ca, în unele cazuri, studenții să rateze probe la examene.

„Ajungând acasă, mulți părinți îi tratau ca și cum erau din nou la liceu, erau puși să facă doar ce spun părinții, iar nivelul anxietății a crescut simțitor, chiar și pentru persoanele care au spus că nu s-au gândit că ar fi afectate de lipsa interacțiunilor sociale”, a explicat psihologul.

Și examenele online au venit la pachet cu anxietăți noi, diferite față de cele cu care erau obișnuiți studenții înainte de pandemie. „Așteptau să fie sunați să intre în camera virtuală de examinare, nu știau când le vine rândul”, a zis Monica Ciolan. „Când ești pe hol, vezi cum merg lucrurile, te iei cu colegii, dar acum au fost tineri care mi-au spus că se temeau să meargă și la baie, ca nu cumva să fie sunați și să trebuiască să intre”.

Foto – 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter