Studiu: plămânii persoanelor vaccinate anti-COVID-19 nu sunt afectați în cazul infectării

De Bianca Prangate, pe

Un nou studiu arată că persoanele vaccinate anti-COVID-19 care se infectează ulterior nu au plămânii afectați, spre deosebire de persoanele neimunizate.

Este vorba despre un studiu realizat în India, după cum informează Reuters, citat de HotNews și Libertatea. În India, doctorii au studiat 205 adulți cu COVID-19, dintre care mai mult de jumătate au sub 50 de ani. Dintre persoanele studiate, 14% erau vaccinate complet, 15% erau vaccinate cu o doză, iar restul de 71% erau nevaccinați.

Cercetătorii au dat apoi note pentru fiecare dintre cei cinci lobi ai fiecărui plămân, aceștia fiind studiați cu tomografii computerizate. Notele au fost cuprinse între 0 și 5, unde 0 însemna că nu a fost observat vreun efect al coronavirusului asupra lobului, iar 5 însemna că peste 75% din plămân este afectat.

La persoanele nevaccinate, nota medie de afectare a plămânilor a fost de 0, scorul maxim total fiind de 25. În cazul celor parțial vaccinați a fost de 4, pe când la persoanelor nevaccinate a fost de 11, după cum arată studiul postat pe platforma medRxiv.

Citește și: Persoanele vaccinate cu schema completă au un risc de trei ori mai mic să dezvolte COVID-19, conform unui studiu

Citește și: 99% dintre persoanele decedate de COVID-19 din Italia nu erau vaccinate

Citește și: Țara în care studenții ar putea fi obligați să se vaccineze anti-COVID-19

Citește și: De ce persoanele complet vaccinate încă se pot îmbolnăvi de COVID-19

Doctorul Jaimin Trivedi de la Universitatea Louisville din Kentucky a explicat că rezultatele subliniază „faptul că vaccinarea reduce severitatea bolii Covid-19, chiar dacă nu previne infecția la unii pacienți”.

Mai mult, un alt studiu recent, realizat de experții din Marea Britanie, arată că persoanele vaccinate complet anti-COVID-19 au șanse de trei ori mai mici de a se îmbolnăvi decât cele neimunizate. Studiul a fost realizat de Imperial College din Londra și Ipsos MORI, pe un eșantion de 98.000 de voluntari, în perioada 24 iunie și 12 iulie, confirmă eficiența imunizării anti-COVID-19.

„Aceste rezultate confirmă datele noastre precedente, care arată că două doze de vaccin oferă o bună protecţie contra infecţiei”, spune profesorul Paul Elliott, responsabil al studiului. Chiar și așa, Elliott a spus că oamenii trebuie să fie în continuare prudenți, pentru că niciun vaccin nu este 100% eficient.

Foto – 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter