Studiu: Amânarea dozei de rapel a vaccinului AstraZeneca face vaccinul mai eficient

De Unica.ro, pe
Un nou studiu sugerează că vaccinul AstraZeneca ar putea fi chiar mai eficient dacă a doua doză este amânată cu până la 12 săptămâni.

Studiul arată că întârzierea celei de-a doua doze cu până la 12 săptămâni este un mecanism deosebit de eficient. Efectul de protecție al primei doze nu dispare în aceste 12 săptămâni, iar această perioadă mai lungă de timp între doze face ca a doua să ofere mai multă protecție, conform Science Alert. Rezultatele studiului nu au fost însă analizate de alți experți în domeniu.

Rezultatele vin în completarea unui studiu anterior, publicat în decembrie. Diferența este că aceste rezultate au fost bazate pe mai multe cazuri de COVID-19: mai exact, 332, față de cele 192 analizate în decembrie.

Citește și: Care sunt libertățile care vin odată cu vaccinarea anti COVID-19

Un alt aspect important prezentat în studiu este posibilitatea ca vaccinul AstraZeneca să diminueze gradul de răspândire a virusului. Cercetătorii au luat în considerare atât infecțiile simptomatice, cât și cele asimptomatice. Eficiența în prevenirea infecțiilor simptomatice după două doze este de 67%, pe când eficiența prevenirii oricărui tip de infecție (fie simptomatică, fie asimptomatică) este de 50%.

Un vaccin care reduce incidența infecțiilor simptomatice reduce într-o oarecare măsură și rata de transmisie a virusului. Dar trebuie să luăm în considerare că oamenii asimptomatici încă pot răspândi virusul, chiar dacă nu la fel de ușor ca cei care au simptome. Așadar, vaccinul nu poate preveni complet răspândirea bolii, după cum arată Science Alert.

Foto: 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter