Tu ştii dacă ai intoleranţă alimentară?

De Revista Unica, pe

Vestea că acum există un test care analizează intoleranţa alimentară la peste o sută de alimente ne-a convins că era cazul să aflăm mai multe.
Nu doar că ne-am informat de la sursă, dar am oferit şi cititoarelor noastre posibilitatea să experimenteze testul.

Mai auzisem de teste care verifică dacă ai sau nu intoleranţă la un anumit aliment, dar când am aflat
de York Test, care verifică sensibilitatea organismului la 113 alimente, recunosc că m-am minunat. Iar discuţia cu nutriţionistul mi-a lămurit multe aspecte. În primul rând, dr. Bogdan Guinea, consultant nutriţionist York Test, mi-a explicat exact ce anume este intoleranţa alimentară: „e vorba de o suită de manifestări care apar ca urmare a lipsei unor enzime implicate în digestie, deficit care poate fi genetic sau dobândit. Alimentul ajuns în intestinul subţire determină o reacţie inflamatorie locală, lentă, în funcţie de cantitatea şi frecvenţa cu care e consumat respectivul aliment.“ Am înţeles şi care e deosebirea dintre alergie, o reacţie acută, imediată, cu manifestări „zgomotoase“ din partea organismului, care pot pune în pericol viaţa, şi intole-ranţa alimentară, fenomen mult mai subtil, care se declanşează în timp şi care are simptome  diverse.

Cum descoperi alimentele care-ţi fac rău

Cele mai probabile simptome sunt cele digestive: diaree, constipaţie, colici, balonare, dar şi manifestări care nu par a avea legătură: obezitatea, imposibilitatea de a pierde în greutate, insomnia sau boli de  piele. Alimentele care provoacă frecvent intoleranţă sunt cele care conţin gluten, lactoză, drojdie de bere şi albuş. Lista completă e foarte lungă, iar estimările spun că 50% din populaţia globului are cel puţin o intoleranţă alimentară.

„Depistarea e foarte simplă, explică specialistul York Test. E vorba de un test de sânge – o picătură este suficientă pentru a se analiza, prin metoda ELISA, cantitatea de anticorpi dezvoltaţi în sânge ca răspuns de intoleranţa la un anume aliment. Acurateţea tehnicii este foarte mare, de peste 98%, aşa că, dacă testul spune că ai o intoleranţă de un anumit grad (gradele sunt între 1 şi 4, 1 fiind cea mai mică intoleranţă) la un aliment, cu siguranţă ai acea problemă.“ York Test nu este doar o analiză multiplicată de 113 ori, ci un pachet de servicii. După analizarea probei de sânge în laboratoare din Marea Britanie, rezultatul detaliat este prezentat pacientului de către un consultant în nutriţie, care alcătuieşte o dietă personalizată pe nevoia fiecăruia, în funcţie de ce intoleranţă are, în funcţie de ce îi place să mănânce şi în funcţie de ce îşi doreşte (să slăbească, de exemplu).

Cum se tratează intoleranţa

„Dieta, în principiu, este una de excludere a alimentului la care există intoleranţă, spune dr. Bogdan Guinea. Se scoate alimentul din meniuri pentru o periodă cuprinsă între două şi opt luni, în funcţie de gradul de intoleranţă şi de cantitatea care se consumă din acel aliment. În 80% din cazuri, manifestările corelate cu intole-ranţa dispar, semn că aceasta era proble-ma reală. După aceea, se poate reintroduce treptat alimentul, pentru a vedea dacă mai provoacă sau nu intoleranţă. În perioada de excludere, organismul se vindecă şi este posibil ca producţia enzimei responsabile de intoleranţă să se reia. Dacă nu mai apar simptomele, alimentul poate fi consumat din nou.“ Deci intole-ranţa poate fi reversibilă, în cazul în care ea nu este nativă, genetică, ci dobândită ca urmare a unei boli cronice, a unui stres prelungit, a unui factor care scade imunitatea generală. După dieta de excludere, nutriţionistul recomandă o dietă de
menţinere, bazată pe reguli generale pentru o alimentaţie sănătoasă.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter