Tot ce trebuie să știi despre vaccinul de la AstraZeneca

De Unica.ro, pe

România va începe din 15 februarie să folosească și vaccinul AstraZeneca pentru imunizarea împotriva COVID-19 – iată ce trebuie să știi despre acesta.

În februarie și martie vor ajunge 1,3 milioane de doze de vaccin AstraZeneca. Cu ajutorul lor, vor fi imunizate 650.000 de persoane – atât cu prima doză, cât și cu rapelul.

Vor fi deschise 180 de cabinete în total dedicate exclusiv folosirii vaccinului AstraZeneca. Dintre acestea, 22 vor fi deschise în București. Zilnic, în aceste cabinete vor putea fi vaccinați 10.800 de oameni.

Vaccinarea cu serul AstraZeneca va începe din 15 februarie, dar programările se vor face de la sfârșitul săptămânii curente. Încă nu s-a decis intervalul de vârstă pentru care va fi folosit vaccinul. După cum arată Libertatea, comisiile de specialitate de la Ministerul Sănătății și de la Agenția Națională a Medicamentului urmează să hotărască dacă vaccinul va putea fi administrat persoanelor cu vârsta până în 55 de ani sau până în 65 de ani.

Citește și: Câte doze de vaccin COVID-19 are România în stoc și câte a irosit

„În studiile clinice desfășurate și care au stat la baza autorizării acestui timp de vaccin, majoritatea datelor sunt disponibile pentru grupa de vârstă până la 55 de ani”, a spus Valeriu Gheorghiță. „Rămâne să luăm în cursul acestei săptămâni o decizie, după ce vom primi un punct de vedere de la comisiile de specialitate din Ministerul Sănătății și de la Agenția Națională a Medicamentului, care va fi intervalul de vârstă pentru care vom folosi vaccinul de la AstraZeneca în România, ținând cont de datele care se regăsesc în caracteristicile produsului”.

De asemenea, autoritățile nu au hotărât intervalul de timp la care se va face doza de rapel a vaccinului AstraZeneca, întrucât prospectul arată că acesta se poate face de la 4 la 12 săptămâni.

Nu în ultimul rând, persoanele care au fost reprogramate pentru prima doză de vaccin Pfizer sau Moderna pot opta pentru reprogramare și vaccinare într-un cabinet dedicat vaccinării cu AstraZeneca.

Foto – 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter