Tot ce trebuie să ştii despre fibromul uterin

De Unica.ro, pe

În lipsa unor simptome, fibromul e un diagnostic care surprinde adesea.

Însă, deşi e o tumoare benignă, nu este întotdeauna lipsit de consecinţe neplăcute.

Fibromul este o tumoare benignă, care ia naştere din celulele muşchiului uterin şi care se dezvoltă sub influenţa hormonilor feminini. Apare la femeile de peste 30 de ani, iar frecvenţa sa scade la cele care au intrat la menopauză. Circa 80% din femeile până în 50 de ani prezintă fibroame. S-a constatat, de asemenea, că factorul genetic este important în dezvoltarea unei astfel de tumori.

> Ce simptome are?

O femeie poate avea mai multe fibroame, de mărimi diferite, fără să aibă niciun simptom. Statisticile arată că în trei din patru cazuri se întâmplă astfel. De aceea, fibroamele sunt descoperite adesea tardiv, cu totul întâmplător, în timpul controlului ginecologic sau cu ocazia unei ecografii pelviene. Există însă şi cazuri când fibromul determină apariţia unor simptome precum: ciclu abundent şi prelungit, sângerări intermenstruale, senzaţia de balonare a abdomenului inferior (creşterea în dimensiuni a uterului), urinări frecvente ori constipaţie (dacă fibromul apasă pe vezică sau pe rect).

Este foarte important de ştiut că, deşi poate avea consecinţe neplăcute, fibromul nu generează niciodată cancer.

> Cum poate fi tratat?

Majoritatea fibroamelor sunt inofensive, nu se manifestă neplăcut şi scad în dimensiuni după intrarea la menopauză. De aceea, fibromul se tratează doar atunci când provoacă stări de rău, sângerări abundente, cu risc de anemie, sau infertilitate. Singurul tratament cu rezultate reale este cel chirurgical. Tratamentul medicamentos nu este eficient în sensul reducerii dimensiunilor tumorii sau eliminării ei. În schimb, el diminuează sângerările şi acţionează împotriva durerii. Pentru a opri sângerările abundente, unii ginecologi prescriu tratamentul pe bază de progesteron. Împotriva durerii sunt recomandate medicamentele antiinflamatoare.

> Când este necesară intervenţia chirurgicală?

Extirparea fibromului este recomandată doar dacă femeia în cauză are dureri mari sau nu poate duce o sarcină la bun sfârşit. Există mai multe metode prin care se poate face această intervenţie chirurgicală.

Miomectomia este recomandată femeilor care au devenit infertile din cauza fibromului. Ea constă în inserarea prin vagin sau prin buric a unei minicamere video, cu ajutorul căreia este vizualizată şi extirpată tumoarea. Deşi fibromul recidivează în 20% din cazuri, intervenţia oferă femeii respective răgazul de a rămâne însărcinată. În urma miomectomiei, 60% din femeile infertile din cauza fibromului reuşesc să rămână însărcinate.

Embolizarea este o metodă mai puţin traumatizantă, bazată pe o tehnică revoluţionară de radiologie intervenţională. Cu ajutorul unei sonde care se introduce prin artera femurală, se astupă vasele care vascularizează tumoarea. În acest fel, nemaifiind „hrănit”, fibromul îşi micşorează dimensiunile.
Histerectomia este o metodă chirurgicală radicală, prin care fibromul este extirpat odată cu întregul uter. Se recomandă doar femeilor care nu doresc copii.

> Provoacă fibromul infertilitate?

Fibromul uterin provoacă infertilitate doar în 2-3% din cazuri, cel mai adesea când este situat chiar în cavitatea uterină. În această situaţie, el poate jena „cuibărirea” embrionului, împiedicând dezvoltarea sarcinii.

> Ce riscuri implică graviditatea?

Tumoarea poate creşte sub efectul acţiunii hormonilor secretaţi în timpul sarcinii, putând provoca dureri sau chiar naştere prematură. Dacă fibromul este localizat la baza uterului, poate produce o serie de complicaţii (dezlipirea de placentă, travaliu prematur sau chiar un blocaj care împiedică naşterea pe cale naturală). În acest caz, singura soluţie este cezariana, varianta extirpării tumorii pe perioada gravidităţii fiind exclus

Metode contraceptive permise

Dacă fibromul este situat chiar în interiorul cavităţii uterine, nu se recomandă folosirea steriletului. În schimb, pilulele contraceptive pot fi folosite în continuare fără probleme, pentru că nu favorizează dezvoltarea tumorii.

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter