Cum ţii sub control bolile cu transmitere sexuală

De Unica.ro, pe

Bolile cu transmitere sexuală (BTS) au reprezentat foarte mult timp un subiect tabu atât pentru tineri cât şi pentru adulţi, pentru persoanele active sexual sau cele care îşi doresc să înceapă viaţa sexuală, pentru persoanele căsătorite sau celibatare, pentru persoanele cu un partener sau mai mulţi parteneri.

Despre bolile cu transmitere sexuală

Ceea ce se cunoaste este faptul ca oamenii refuza diagnosticarea datorita “rusinii” aduse, insa ceea ce nu se cunoaste este faptul ca tratamentul neefectuat la timp poate atrage dupa sine probleme de sanatate foarte grave: sterilitate, cancer de col uterin sau penis, afectarea copilului in cazul femeilor insarcinate, paralizie, probleme mintale si chiar moarte. Mai mult de atat, foarte multe ITS-uri nu prezinta simptome, de aceea pentru o viata sanatoasa din punct de vedere al activitatii sexuale, trebuie facute controale periodice la medic.
Sănătate: Cum îţi dai seama dacă ai o boală cu transmitere sexuală
Acesta este si motivul pentru care foarte multe boli cu transmitere sexuala se descopera in urma unor analize de rutina (casatorie, angajare). Desi statisticile indica peste 1 milion de cazuri diagnosticate cu ITS, in realitate, datorita nedeclararii lor, incidenta in cadrul persoanelor active sexual este mult mai mare.

Cauzele si transmiterea bolilor cu transmitere sexuala

Cauza principala a ITS-urilor sunt virusurile, bacteriile si parazitii. Din prima categorie fac parte hepatita B,  herpesul genital, HIV si virusul papiloma uman (HPV). Infectiile cu transmitere sexuala cauzate de bacterii si paraziti includ chlamydia, gonoreea, sifilisul, trichomoniaza urogenitala, pediculoza (paduchi pubieni), scabia (raia).
Infectiile cu transmitere sexuala se transmit de la o persoana la alta in urma contactului sexual sau prin contact direct cu pielea.

Simptome comune si preventia bolilor cu transmitere sexuala

Desi exista simptome comune la cele mai frecvente ITS-uri (mancarimi in jurul organelor genitale, scurgeri anormale, noduli limfatici mariti, oboseala, febra, transpiratii nocturne etc), sunt foarte multe cazuri cand infectiile nu prezinta semne clinice, iar purtatorii bolii o transmit catre parteneri. Aceasta categorie poarta numele de “Purtatori Sanatosi”. Acesta este si motivul pentru care preventia este vitala pentru a proteja ambii parteneri.
Pentru a tine sub control bolile cu transmitere sexuala, trebuie sa se faca controale periodice la medicul specialist, cel putin o data la 6 luni.
Vizita la medic nu trebuie amanata, iar diagnosticul poate fi facut prin analize medicale specifice din sange sau secretii din zona infectata, iar in cazul confirmarii bolii, tratamentul recomandat de medic include antibiotice sau medicamente de uz extern.
Secreţiile vaginale – ce e normal şi ce nu
Recomandari
Infectia cu transmitere sexuala nu trebuie considerata rusinoasa, iar controlul la medic nu trebuie evitat. Netratate la timp ITS-urile pot duce la probleme grave de sanatate. Folosirea prezervativului nu ne protejeaza complet de ITS-uri, asa ca preventia (o data la 6 luni) este necesara pentru a avea o viata sexuala sanatoasa.
Unde poti face un CONTROL de specialitate pentru sanatatea ta
Campania de preventie a bolilor cu transmitere sexuala  “Eu am ales SANATATEA”  se desfasoara in perioada 15.06.2013- 15.07.2013 in cadrul clinicilor Gral Medical (Bucuresti, Ploiesti si Focsani). Pe perioada campaniei se ofera promotional un consult de specialitate si analize medicale specifice la doar 50 de lei.
Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter