Ce se întâmplă dacă ai o boală cu transmitere sexuală și nu o tratezi

De Sandra S., pe Ultimul update Sâmbătă, 17 ianuarie 2015, 12:33

Cu bolile cu transmitere sexuală nu este de glumit. Pe lângă faptul că și partenerul poate fi infectat, tu te poți trezi cu complicații severe dacă nu le tratezi la timp. Află ce se poate întâmpla dacă ai o boală venerică și nu o tratezi.
Ce sunt bolile cu transmitere sexuală
După cum le zice și numele, acestea sunt boli care se transmit în timpul partidelor sexuale neprotejate, cu parteneri infectați. Organele care pot fi afectate de BTS-uri sunt vaginul, penisul, anusul sau gura. Cele mai multe dintre bolile venerice sunt tratabile, însă există și unele pentru care încă nu există un tratament și pot fi mortale, precum SIDA, boala cauzată de virusul HIV.
Cele mai multe boli cu transmitere sexuală au simptome
Umflături sau leziuni dureroase în zona inghinală, în zona anală sau lângă gură, iritații și piele înroșită în zona intimă, eczeme, urinare dureroasă, pierdere în greutate, diaree, dureri, febră, secreții anormale din vagin ori penis, dureri simțite în timpul sexului, mâncărimi severe în jurul penisului sau vaginului.
Vestea proastă este că există și boli venerice care nu prezintă simptome. Una dintre cele mai răspândite astfel de boli este chlamydia, care în multe cazuri nu prezintă simptome. De aceea este foarte important să mergi în mod regulat la medicul ginecolog și să îți faci atât un test Papa Nicolau, cât și un set complet de analize pentru bolile cu transmitere sexuală, în special în cazul în care ai făcut sex neprotejat sau ți-ai schimbat partenerului.
Ce se poate întâmpla dacă nu tratezi o boală cu transmitere sexuală
În cazul în care aștepți prea mult timp să tratezi o boală cu transmitere sexuală, aceasta se poate croniciza, ori tratamentul acesteia va deveni foarte dificil și va reveni mult mai ușor. De asemenea, netratarea unor infecții vaginale, destul de simple și ușor tratabile, poate duce la boala inflamatorie pelvină – ceea ce înseamnă inflamarea organelor reproducătoare în cazul femeilor și poate include infecția trompelor uterine, al stratului superficial al uterului sau a ovarelor.
Printre cele mai grave lucruri care se pot întâmpla din cauza netratării unei boli cu transmitere sexuală este infertilitatea.
Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter