Unica susține educația sexuală în școlile din România

De Ioana Ilie, pe Ultimul update Joi, 14 iunie 2018, 11:41
Unica susține introducerea educației sexuale ca materie obligatorie în școlile din România și a construit un dosar special dedicat acestei teme, cu perspective ale unor specialiști, cercetători, psihologi și artiști, pentru a afla cum ar trebui să arate în prezent un model eficient și sănătos de educație sexuală pentru copii și adolescenți.

Educația sexuală este un proces de asimilare a informațiilor, atitudinilor și convingerilor despre sex, identitate sexuală, relații și intimitate și este recomandată de Organizația Mondială a Sănătății ca fiind o măsură eficientă de sănătate publică.

Citește și:

Ce spun cifrele despre lipsa educației sexuale în România

Fie că provine din familie, de la școală sau din comunitate, educația sexuală eficientă neutralizează rușinea și vinovăția asociate sexului, sprijină tinerii să se protejeze împotriva abuzului, îi informează despre contracepție și boli cu transmitere sexuală, despre atracție și orientări sexuale, cât și despre diferența dintre sex și dragoste.

Statisticile despre efectele lipsei educației sexuale pentru adolescenți din România sunt alarmante. În prezent, România se află în primele 10 locuri din Europa în ceea ce privește incidența infecțiilor cu transmitere sexuală, iar rata natalității la tinerele sub 20 de ani este cea mai ridicată din Uniunea Europeană, 10% dintre mamele care nasc anual fiind minore.

Vezi și:

Video Exclusiv: Andreea Bălan susține educația sexuală în școli 

“Foreplay”, primul spectacol de teatru din România despre maternitatea timpurie. Interviu cu regizoarea Ozana Nicolau

În timp ce dezbaterile pe tema introducerii educației sexuale ca obiect de studiu în școli continuă să se învârtă în jurul întrebării „Sunt sau nu oportune astfel de cursuri în sistemul de învățământ din România?”, singurele inițiative de educație sexuală disponibile în prezent pentru adolescenți sunt cele extracuriculare, desfășurate prin programe aparținând societății civile.

În ultimii ani, peste 50 de ONG-uri din România s-au solidarizat şi au făcut presiuni asupra autorităţilor pentru introducerea orelor obligatorii de educaţie sexuală în şcoli. Revendicările au fost publicate într-o petiție, disponibilă pe platforma de-click.ro aici: Vrem ca toți tinerii sa aibă acces la educație pentru sănătate sexuală în școli!. Dosarul special Unica De ce este nevoie de educație sexuală se alătură acestei inițiative și oferă perspective diferite și materiale despre efectele lipsei educației sexuale în școlile din România,  despre rolul educației sexuale pe segmente diferite de vârstă, despre programe de educație sexuală eficiente din alte țări, dar și interviuri cu personalități publice din România care se alătură campaniei noastre.

Citește și:

„Fata aia și-a căutat-o singură.” Interviu cu o expertă care demontează prejudecățile despre hărțuirea stradală

Cum trăiesc lucrătoarele sexuale din împrejurimile Bucureștiului. Interviu cu o specialistă în grupuri de risc

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter