Telefonul care poate salva vieţi

De Erika Chivu, pe

Pentru că în caz de otrăvire accidentală prima jumătate de oră este critică, părinţii pot acorda primul ajutorul copiilor după ce sună la Toxapel, numărul special de urgenţă.
Curioşi şi dornici să descopere lumea din jur, copiii pot cădea victime unui număr mare de accidente, iar rapiditatea cu care intervii poate face diferenţa între viaţă şi moarte.

Este şi cazul otrăvirilor accidentale care sunt mai frecvente decât ai crede. Contrar părerii generale nu întotdeauna este bine să-i provoci vărsături sau să-i dai lapte unui copil otrăvit.

Fiecare substanţă necesită un alt tip de intervenţie, dar, desigur, nici noi şi nici măcar medicii nu putem şti pe deasupra cum trebuie intervenit într-un anume caz pentru că există mii şi mii de posibile „otrăvuri”.

Tocmai de aceea, există de 10 ani deja, un serviciu telefonic de urgenţă, numit Toxapel şi destinat celor care se văd nevoiţi să acorde primul ajutor unui copil intoxicat.

Asta nu înseamnă că nu mai este nevoie de medic, ci doar că poţi interveni imediat, fără să mai aştepţi până când ajunge ambulanţa sau până când duci copilul la spital. Prima jumătate de oră este esenţială în cazul anumitor intoxicaţii, avertizează specialiştii de la spitalul „Grigore Alexandrescu”, pe site-ul instituţiei.

La cele două numere de telefon, pe care orice părinte ar trebuie să le aibă mereu la îndemână, răspunde, 24 de ore din 24, un specialist care are acces la o bază de date ce include peste 5000 de substanţe periculoase. E vorba şi de medicamentele care sunt disponibile în farmaciile noastre şi care pot deveni otravă dacă sunt ingerate de un copil, dar şi de alte substanţe care se folosesc în gospodărie sau chiar în industrie.

Pentru fiecare din cele 5000 de substanţe, persoana care răspunde la telefon îţi poate explica ce ai de făcut. Pot suna părinţii, bunicii, fraţii unui copil intoxicat, dar şi medicii care se confruntă cu un asemenea caz şi nu ştiu cum să procedeze.

Când suni la numarul Toxapel este foarte important să ştii numele substanţei sau al substanţelor ingerate, măcar numele de marcă dacă nu şi substanţa propriu-zisă. Trebuie să mai spui cantitatea de substanţa ingerată, ora probabilă la care s-a produs accidentul, dar şi numele copilulu, vârsta, adresa, numele tău, telefonul de la care suni.

Specialiştii recomandă să sune la Toxapel şi celor care nu cunosc aceste detalii. Numerele Toxapel sunt 021.210.61.83 şi 021.210.62.82. Sunt numere cu tarif normal, se pot apela din orice reţea, inclusiv de la telefoane publice şi la ele se răspunde 24 de ore din 24.

Serviciul Toxapel a fost înfiinţat de către medicii de la Grigore Alexandrescu, spital la care funcţionează singura secţie de toxicologie din Bucureşti şi cea mai mare din ţară. 

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter