Studiu: După vaccinarea anti-COVID-19, femeile dezvoltă mai mulți anticorpi ca bărbații

De Unica.ro, pe Ultimul update Miercuri, 10 martie 2021, 16:25

Potrivit unui studiu realizat în România de specialiștii din rețeaua “Regina Maria”, după vaccinarea anti-COVID-19, femeile dezvoltă mai mulți anticorpi decât bărbații.

Studiul a fost făcut pe un lot de 313 de persoane vaccinate cu serul Pfizer, dintre care 259 (82,7%) erau femei. Specialiștii au măsurat titrul de anticorpi la o săptămână după administrarea rapelului, iar acesta va fi reevaluat la un interval de trei și șase luni postvaccinare.

În urma studiului, experții epidemiologi au constatat o corelație între evoluția titrului de anticorpi postvaccinal și sexul pacienților. Astfel, titrul mediu al anticorpilor este semnificativ mai mare în cazul persoanelor de sex feminin vaccinate anti-COVID-19 și cu 44% mai mare în cazul celor care au trecut deja prin boală, comparativ cu bărbaţii care au fost anterior infectaţi.

Citește gratuit ediția de martie a revistei Unica. O găsești AICI

În cazul persoanelor de sex feminin care au avut COVID-19 înainte de a fi vaccinate s-a înregistrat un titru mediu al anticorpilor cu 12% mai mare faţă de al bărbaţilor.

„În literartura ştiinţifică recentă au apărut studii care sugerează că la femei, hormonii estrogeni ar juca un rol important în obţinerea unui titru de anticorpi mai înalt decât la bărbaţi după vaccinarea anti-COVID-19. Aceste observaţii trebuie analizate în studii viitoare şi apoi validate de către comunitatea ştiinţifică internaţională. Rezultatele preliminare ale studiului nostru concordă cu rezultatele internaţionale, sugerând că femeile tind să fie mai bine protejate după vaccinare, indiferent dacă au avut sau nu anterior infecţia cu SARS-CoV-2”, a explicat Victoria Aramă, medic epidemiolor, potrivit alephnews.ro.

Citeşte şi: Studiu: persoanele vindecate de COVID-19 care fac vaccinul dezvoltă cei mai mulți anticorpi

Cei care au efectuat studiul au mai spus că vaccinarea este recomandată la minim o lună după vindecarea infecţiei cu SARS-CoV-2.

Foto – 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter