Studiu: Schimbările climatice vor duce la răspândirea a mii de virusuri până în 2070

De Unica.ro, pe

Un studiu a arătat că încălzirea globală va duce la transmiterea a 4000 de virusuri între mamifere, până în 2070. Transmisiile virale se pot răspândi și la oameni.

Potrivit acestu studiu, animalele vor tinde să plece din zonele cu climă mai caldă, iar migrația lor forțată va va face ca unele specii să intre în contact pentru prima dată.

Studiu: Schimbările climatice vor duce la răspândirea a mii de virusuri care se pot transmite și la oameni

Cele 4000 de transmisii virale între mamifere nu înseamnă că vor exista tot atâtea pandemii, cum s-a întâmplat cu virusul SARS-CoV-2, care se presupune că a fost transmis de la lilieci la oameni. Însă nu este exclus ca fiecare să poată ajunge și la populația umană.

Dar fiecare dintre ele are potențialul de a influența sănătatea animalelor și poate să se extindă apoi asupra populațiilor umane.

Oricum ar fi, este posibil să fie o veste foarte proastă pentru sănătatea ecosistemelor afectate, a declarat Greg Albery, cercetător la Wissenschaftskolleg zu Berlin și coautor al studiului, potrivit digi24.ro.

Citește și: De ce și-a schimbat Brigitte Pastramă religia

Ce crede fata cea mică a primei doamne a Franței despre relația mamei sale cu Emmanuel Macron

Anca Sigartău, despre lupta ei cu cancerul: „Eu știam că mor”

Când se vor căsători Alin Oprea și Medana Medaria

Zonele unde ar putea izbucni pandemii

Albery și coautorul studiului, Colin J. Carlson, cercetător la Universitatea Georgetown, au folosit pentru prima dată modelarea computerizată pentru a prezice unde se vor suprapune speciile.

Calculele au arătat că zonele de transmitere a noilor virusuri se vor suprapune cu centrele de populație umană din Sahel, munții Etiopiei și Valea Riftului din Africa, precum și în estul Chinei, India, Indonezia și Filipine. Unele centre de populație europene ar putea fi, de asemenea, în zonele fierbinți de transmitere, potrivit raportului.

Din nefericire, vom continua să vedem noi evenimente de boli zoonotice (n.r – transmise între animale și oameni) cu o frecvență și o amploare din ce în ce mai mare, a transmis și Matthew Aliota, profesor la Departamentul de Științe Veterinare și Biomedicale de la Universitatea din Minnesota.

Pentru a identifica și a preveni răspândirea virusurilor ar fi nevoie de un miliar de dolari, se mai precizează în studiu.

Sursă foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter