Alimentele sustenabile – ce sunt acestea și ce parere au romanii despre ele

De Unica.ro, pe Ultimul update Vineri, 07 mai 2021, 15:54

Românii se declară conștienți de impactul pe care îl are producția și consumul de alimente asupra mediului înconjurător și asupra sănătății, și cu toate acestea, sustenabilitatea produselor alimentare este ultimul aspect la care se gândesc atunci când vor să cumpere un aliment, arată un sondaj realizat de un brand de produse vegetale.

Hrana sustenabilă aduce în vedere consumul unei hrane sănătoase obţinute astfel încât să respecte mediul înconjurător. Totodată, conceptul mizează și pe stimularea și îmbunătățirea condiţiilor de muncă, ajutând astfel la creșterea economiei locale.

Produsele pe bază de plante provenite din agricultura gestionată responsabil sunt considerate sustenabile pentru că asigură:

  • disponibilitatea alimentelor pentru o populație în creștere;
  • protejează ecosistemele și resursele naturale;
  • oferă nutrienții necesari unei alimentații echilibrate.

Ce spun cifrele?

7 din 10 români consideră că pot contribui la sustenabilitatea alimentației prin cumpărături responsabile, evitând risipa alimentară, iar 6 din 10 apreciază că pot contribui gătind mai responsabil și evitând risipa alimentară. 30% dintre aceștia ar dori chiar să își cultive singuri propriile legume.

Să fie sănătoase, dar și accesibile

Studiul a mai arătat că peste jumătate din români (66,69% ) își aleg produsele alimentare în funcție de cât de sănătoase sunt. Prețul ocupă locul imediat următor în decizia de cumpărare (64,5%), succedat de gustul alimentelor (58,7%).

Sustenabilitatea alimentelor se plasează pe ultimul loc în argumentele de cumpărare, cu doar 15,7% dintre opțiuni.

Citește și:
Terapeut în nutriție: “Mintea ne slăbește, mintea ne îngrașă!”
Mihaela Bilic: Cum ne revenim după excesele alimentare făcute de sărbători
Dieta de primăvară a lui Cori Grămescu. Exemplu de meniu pentru o săptămână
Brânza sau carnea, ce îngrașă mai mult? Răspunsul nutriționiștilor

Principiile alimentelor sustenabile

Agricultura organică este considerată ca fiind una sustenabilă deoarece, procesele ei exclud din start utilizarea pesticidelor şi a fertilizatorilor artificiali (ce pot pune în pericol natura și viețuitoarele);

Cumpără alimente de sezon de la producătorii locali. Prin acest lucru contribui la o scadere a cantității de energie utilizată în timpul producerii şi transportului, contribuind, în același timp și la stimularea economiei locale;

Dacă produsele tale locale nu mai sunt disponibile, atunci acordă atenție  produselor care garantează un comerţ echitabil;

Asigură-te că hrana pe care o cumperi este produsă în aşa fel încât să asigure condiţii de muncă şi venituri oamenilor care ajută la producția lor (caută aceste certificări pe etichetele produselor comercializate).

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter