Studiu: Sauna reduce riscul de infarct

De Oana Savin, pe
Persoanele care vizitează frecvent o saună au risc de infarct mai mic decât cei care aleg acest mor de relaxare mai rar, arată un studiu publicat în jurnalul american Neurology.

Potrivit oamenilor de știință, cei care fac saună de patru-șapte ori pe săptămână sunt cu 61% mai puțin predispuși să facă un atac de cord față de cei care vizitează sauna doar o dată pe săptămână.

Pentru cei care frecventează sauna de două sau de trei ori pe săptămână, scăderea riscului de infarct este mai puţin puternică, de 14%.

Citește și: “Banya” – sauna ruseasca, cel mai bun remediu impotriva frigului

Studiul, care a fost realizat pe 1.600 de finlandezi cu vârsta cuprinsă între 53 şi 74 de ani pe o perioadă medie de 15 ani, este primul care stabileşte în mod direct o corelaţie între mersul la saună şi atacurile de cord.

Cercetătorii susțin că rezultatele studiului rămân neschimbate chiar și atunci când sunt luați în considerare factori terți precum colesterolul, fumatul sau diabetul.

Citește și: Sauna nu ajută la detoxifiere

Aceste rezultate „sugerează că sauna, pe care oamenii o practică pentru relaxare sau plăcere, are efecte benefice asupra sănătăţii vasculare”, a indicat Setor Kunutsor, de la Universitatea din Bristol.

„Saunele par să reducă tensiunea arterială, ceea ce poate fi la originea efectului pozitiv asupra riscurilor de atac”, a adăugat el.

În Finalanda, utilizarea saunei este extrem de populară. Majoritatea locuitorilor acestei țări au instalată o saună în casă.

Sursă foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter