Studiu: Infecțiile dentare ar putea cauza apariția abceselor pe creier

De Raluca Vițu, pe

Prezența a unor bacterii în cavitatea orală ce cauzează infecții dentare poate favoriza apariția abceselor pe creier, afecțiune cu o rată de morbiditate extrem de ridicată.

Medicul stomatolog Sorina Stroe, asistent universitar doctor, a explicat că s-a ajuns la această concluzie în urma unui studiu recent.

„Un studiu recent publicat de Journal of Dentistry a analizat corelația dintre abcesele cerebrale și bacteriile intraorale. Deși abcesele cerebrale sunt relativ rare, rata de morbiditate este foarte mare în cazul acestora. Studiul realizat pe un număr de 87 de pacienți internați cu acest diagnostic a analizat lichidul recoltat de la nivelul abceselor cerebrale, unde au fost descoperite bacterii tipice florei patogene orale la nivelul mostrelor recoltate”.

Dezechilibrul florei orale poate duce la infarct

Mai departe, experți care au inițiat studiul, au urmărit și legătura dintre flora bacteriană orală și afecțiunile cardiovasculare și neurologice.

„Ulterior, s-a studiat legătura dintre tulburările microbiomului, al florei bacteriene orale, și bolile cardiovasculare și neurologice. Cercetătorii au descoperit că tulburarea echilibrului florei bacteriene poate duce la hipertensiune arterială și chiar infarct.”

Bacteria orală care afectează plămânii, ficatul și creierul

„Au fost, de asemenea, întâlnite populații de Streptococcus anginosus, o bacterie din sfera orală, care, în multe cazuri, poate conduce la faringită, bacteriemie și infecții ale organelor interne cum ar fi plămânii, ficatul și creierul”, a mai spus stomatologul.

Acesta recomandă, ca metodă de prevenție, pe lângă igiena orală riguroasă și vizitele periodice la cabinetul stomatologic.

Citeşte şi: Legătura dintre periajul dinților și boala Alzheimer. Explicațiile medicului

„Deși nu s-a găsit încă o explicație clară pentru raportul de cauzalitate între infecțiile dentare și abcesele de la nivelul creierului, este, în acest moment, clar că o legătură există. Asta înseamnă că, pentru a îndepărta pericolul declanșării unor afecțiuni conexe, este important să evităm apariția infecțiilor din cavitatea orală.

Prevenția ține dincolo de spălarea dinților de două ori pe zi și de folosirea dușului bucal pentru curățarea spațiilor interdentare. Este important ca medicul stomatolog să vadă periodic situația dinților și a gingiilor noastre pentru a descoperi, în faze cât mai incipiente, eventuale modificări ce necesită tratament în cabinet. Chiar înainte de a apărea orice simptomatologie.

Altfel, infecțiile apărute vor putea cauza apariția altor complicații de ordin medical în afara cavității orale”, a concluzionat medicul.

Foto – 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter