Studiu: ce trebuie să mănânci pentru a trăi mai mult?

De Unica.ro, pe

Un studiu recent arată că schimbarea stilului de alimentație și consumul anumitor alimente poate crește speranța de viață.

Cercetătorii studiului publicat în jurnalul PLOS Medicine au creat un model care arată ce se poate întâmpla dacă oamenii ar înlocui o dietă „tipic occidentală”, axată pe carne roșie și alimente procesate, cu o „dietă optimizată”, bazată pe fructe, legume, cereale integrale și nuci în belșug, după cum arată CNN.

Studiul arată că o dietă de acest gen poate crește speranța de viață cu până la 13 ani. Concret, o femeie care își optimizează dieta la 20 de ani și-ar putea crește durata de viață cu peste 10 ani, pe când un bărbat care abordează o dietă sănătoasă de la 20 de ani poate trăi cu 13 ani mai mult.

Mai mult, o dietă sănătoasă poate prelungi viața adulților și dacă încep să urmeze la o vârstă mai înaintată. Spre exemplu, o femeie care începe un regim sănătos la 60 de ani poate să își crească speranța de viață cu opt ani, pe când un bărbat cu aproape nouă ani. Un stil de viață sănătos poate fi benefic și pentru persoane peste 80 de ani, pentru că atât bărbații, și femeile, pot trăi cu 3,5 ani mai mult dacă își schimbă stilul alimentar.

Citește și: Mituri și adevăruri despre alimentație – cu nutriționistul vedetelor, Gianluca Mech

Citește și: Speranțe pentru oamenii care suferă de paralizie. O echipă de cercetători crede că în maxim trei ani ar putea să îi ajute să se miște din nou

Citește și: Ziua Mondială de luptă împotriva cancerului: speranță și soluții concrete pentru pacienții români, în 2022

Citește și: Mihaela Bilic: „Fructele sunt un desert!”

„Ideea că îmbunătățirea calității dietei ar reduce riscul de apariție a bolilor cronice și a decesului prematur este de mult cunoscută și este logic că mai puține boli cronice și decese premature înseamnă o speranță de viață mai mare”, a explicat dr. David Katz, specialist în medicină preventivă și nutriție, care nu a fost implicat în studiu, citat de Libertatea.

Beneficiile cele mai mari pentru creșterea speranței de viață provin de la consumul leguminoaselor (cum ar fi fasolea, mazărea și lintea), cerealelor integrale, nucilor, migdalelor și fisticului, potrivit studiului. Carnea roșie și carnea procesată sunt asociate cu riscuri signifiante de sănătate, cum ar fi bolile coronariene și cancerul intestinal.

Printre modalitățile de a mânca mai multe vegetale și mai puțină carne roșie este dieta mediteraneană. Aceasta a câștigat premiul pentru cea mai bună dietă cinci ani la rând, conform U.S. News & World Report și include fructe și legume proaspete, ierburi proaspete, nuci și semințe, iaurt grecesc, ulei de măsline, pește și fructe de mare. Alte diete recomandate sunt cea flexitariană și DASH.

Foto – 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

PE ACELAȘI SUBIECT
   
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter