Stomatologie: Cum poţi face extracţie, implantare şi restaurare temporară într-o zi?

De Unica.ro, pe

Dr. Octavian Făgăraş, clinica Indent, este primul medic stomatolog care a introdus tehnica “Fast & Fixed” pe piaţa din România în 2009. Am stat de vorbă cu el pentru a afla mai multe detalii despre această procedură.
Ce înseamnă procedura “Fast & Fixed”?
Extracţie, inserare implant dentar, protezare imediată cu punte fixa – totul într-o singură zi. Numeroşi pacienţi, care sunt aproape de a ajunge dentaţi total sau chiar sunt în această situaţie, îşi doresc o restaurare fixă, fără a mai fi nevoiţi să suporte proceduri de augmentare, ce presupun un timp de aşteptare mai îndelungat şi costuri suplimentare. “Fast & Fixed” oferă posibilitatea de a efectua o lucrare protetică fixă (pentru primele 6  luni provizoriu fixă!), fără a fi nevoie să se recurgă la tehnici mai coplicate de mărire a suprafeţei osoase, într-o singură zi, şi de a aştepta timpul natural de vindecare.

Care sunt avantajele acestei proceduri?
Avantajul major al folosirii sistemului „Fast & Fixed” este că le oferă pacienţilor, într-o singură zi, dinţi ficşi, cu care pot mânca imediat după operaţie, reluându-şi astfel viaţa socială într-un timp record. Procedurile de extracţie, implantare şi restaurare temporară se fac într-o singură operaţie, pe parcursul unei singure zile. Mulţumită implanturilor angulate, osul nativ devine un suport perfect biomecanic pentru restaurare. |ncărcarea imediată este posibilă şi datorită conectării implanturilor într-o construcţie pasivă. Execuţia punţii provizorii, perfect pasivă, se realizează într-un termen de circa 2 ore. Posibilitatea de planificare exactă, anticipată a timpului şi costurilor elimină riscul, atât pentru medic, cât şi pentru pacient. Cu atât mai mult, restaurarea temporară permite negocierea între pacient şi medic a unui calendar al viitoarelor vizite la cabinetul stomatologic, câştigând astfel timp suficient necesar realizării unei lucrări permanente de calitate.

Care este istoricul acestei proceduri, cum a apărut?
La baza acestei tehnici stă Dr. Paolo Malo, care a inventat-o în 1995, în Portugalia, sub numele “All-on-4”. Apoi, în 2007, în colaborare cu Dr. Georg Bayer, a perfecţionat tehnica şI accesoriile şi a scos pe piaţă „Fast & Fixed“, sistemul la care se raportează toate celelalte tehnici.

Cât trebuie să plătească pacientul care are nevoie de “Fast & Fixed”?
Preţul pentru prima fază, maxilar, este de circa 7.000 euro (intervenţie + material + lucrare  provizorie fixă), iar pentru mandibulă,  4.500 euro. În implantologie, în ziua de azi, vorbim de suprvieţuire medie a implantelor de peste 12 ani.

Există restricţii?
|n primul rând, important este ca această tehnică, care este una delicată şi complicată, să fie efectuată numai de un chirurg cu vastă experienţă în implantologie, pentru a evita neplăceri pentru pacient. Pentru acest tip de intervenţii sunt preferţi pacienţii cu o ofertă osoasă redusă în zonele laterale, superioare şi inferioare, pacienţii la care, din cauza unei parodontoze avansate trebuie extraşi toţi dinţii, pentru ca aceştia să nu resimtă un şoc când răman dintr-o dată fără dinţi şi să-şi poată continua, a doua zi după interveneţie, obligaţiile sociale şi profesionale. Nu există limită de vârstă!

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter