Stomatologie: Cum îţi îngrijeşti corect gingiile?

De Revista Unica, pe

Pentru mulţi, o muşcătură dintr-un aliment dur şi spălatul pe dinţi presupune şi sângerarea gingiilor. Află ce poţi face în această situaţie şi când să ceri ajutorul medicului dentist.
Recunosc, mă regăsesc printre cei „mulţi“ de care pomeneam în introducere. Ani de-a rândul m-am resemnat cu faptul că am gingii (şi dinţi) sensibile, că provin dintr-o zonă geo-grafică fără fluor în sol şi nici fructele nu prea m-au atras, tocmai din cauză că gingiile îmi sângerau de fiecare dată când muşcam dintr-o piersică sau când încercam să mănânc coaja crocantă a pâinii proaspete. Dar am aflat că nu sunt singura în această situaţie, că există cauze precise ale problemelor gingivale, tratamente şi, mai ales, metode şi produse care te ajută să previi reapariţia sângerărilor.

Bacteriile trebuie să… plece! Cel mai frecvent, inflamarea gingiilor apare din cauza îndepărtării insuficiente a plăcii bacteriene de la limita dintre coroana dinţilor şi marginea gingiei. Placa este un strat moale şi aderent, care se acumulează pe suprafaţa dinţilor şi a gingiilor. Dacă nu este îndepărtată regulat prin periaj, placa se cimentează şi se transformă în tartru. În timp, acumularea răneşte din ce în ce mai rău gingiile şi dantura, apărând un proces de inflamaţie cronică, numită periodontită. Alte cauze ale apariţiei sângerării gingivale pot fi: boli de sânge (defecte de coagulare), periaj dentar prea energic, schimbări hormonale în timpul sarcinii, folosirea agresivă a aţei dentare, infecţii dentare, lucrări dentare fixate prost, deficit de vitamina K sau unele forme de leucemie.

Cum previi apariţia problemelor gingivale. Periajul dinţilor e esenţial: foloseşte o periuţă moale şi perie dinţii două minute, cel puţin de două ori pe zi. Şi pasta de dinţi folosită e importantă, dar, pentru alegerea ei, cel mai bine e să te sfătuieşti cu dentistul. Oricum, e recomandabil să faci un control stomatologic cel puţin o dată pe an, dacă nu ai niciun fel de probleme, şi ceva mai des, dacă ştii că ai suferinţe. Nu te limita la obişnuita periuţă de dinţi, ci foloseşte şi alte instrumente pentru curăţat dantura: aţă, periuţă interdentară, scobitori speciale. Medicul îţi poate recomanda şi o apă de gură a-daptată nevoilor tale (atenţie, evită apele de gură „obişnuite“, cu mult alcool, care pot agrava problemele).

Cum să cureţi corect dantura

Înclină periuţa la 45° faţă de dinţi şi perie uşor, prin aproximativ 20 de mişcări circulare, de mică amplitudine, pentru fiecare dinte.

Roteşte sau foloseşte mişcări scurte şi rapide ale periuţei pentru a ajuta la îndepărtarea plăcii bacteriene dinspre gingii spre marginea tăioasă a dinţilor şi repetă acţiunea pentru fiecare dinte.

În cazul incisivilor, perie mai întâi suprafaţa interioară a fiecărui dinte.

Pentru suprafeţele cu rol în muşcat sau mestecat, curăţă suprafaţa plană prin mişcări de du-te-vino.

În final, perie cu blândeţe suprafaţa limbii, pentru a îndepărta bacteriile, apoi clăteşte-ţi gura şi periuţa cu apă.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter