Sticlele din plastic, periculoase pentru sănătate

De Erika Chivu, pe

În ultimii ani, recipientele din plastic tare le-au înlocuit pe cele de sticlă. Au avantajul că nu se sparg, însă pot elibera bisfenol A, o substanţă periculoasă, în special pentru copii.
Un studiu realizat în China a arătat că angajaţii bărbaţi ai unei fabrici chineze dezvoltă probleme sexuale din cauza unei substanţe chimice folosită la producerea sticlelor de plastic.

Substanţa respectivă, numită bisfenol A sau BPA se găseşte în multe dintre produsele pe care le folosim zilnic, dar cercetătorii spun că nu trebuie să ne speriem deocamdată. Ei ne sfătuiesc să fim prudenti şi să limitam, pe cât posibil, expunerea la această substanţă, cel puţin până când se va şti totul despre efectele ei.

BPA este un compus organic, folosit, printre altele, la fabricarea policarbonatului, acel plastic rigid şi transparent, din care se fac sticlele de băuturi, biberoanele, lentilele de ochelari, ambalajele alimentelor, cănile, CD-urile, unele jucării.

Avantajul policarbonatului este acela că nu se sparge, deci poate înlocui cu succes sticla, în produsele expuse şocurilor. Dezavantajul este acela că poate elibera, în unele conditii, BPA.

Totuşi, spun cercetătorii chinezi, populaţia generală este expusă unor doze de 50 de ori mai mici decât barbaţii care au participat la studiu. Din păcate, nu ştie încă foarte clar ce efecte au dozele mici.  

Bisfenolul A este de ceva timp în centrul unei ample controverse pentru că el se foloseşte şi la fabricarea materialului din care se fac biberoanele. Unii producători au trecut deja la materiale mai sigure sau chiar biodegradabile. Alţii susţin că biberoanele, fie ele şi din policarbonat, nu reprezintă niciun pericol pentru bebeluşi.

Însă câteva ştiri au fost de ajuns pentru a alarma părinţii din lumea întreagă. Medicii spun că biberoanele din policarbonat sunt sigure pentru sugari, atâta timp cât nu sunt degradate şi nu se încălzesc la temperaturi înalte.

Se pare că plasticul eliberează BPA atunci când este zgâriat, rupt, tocit sau când se încălzeşte foarte tare. Substanţa ajunge în lapte, apoi este înghiţită.

Efectele sale nu sunt deloc de neglijat: fertilitate redusă, tumori maligne, dezechilibre hormonale şi metabolice, tulburări ale prostatei şi ale ţesutului mamar.

Sugarii şi copii sunt cu atât mai expuşi, pentru că organismul lor este în creştere. Pubertatea precoce, tot mai întâlnită astazi, obezitatea, hiperactivitatea sunt doar câteva din problemele puse pe seama bisfenolului A.

Deocamdată nu se ştie cu siguranţă dacă BPA este atât de periculos pe cât spun unii. Cert este că specialiştii recomandă prudenţă în folosirea recipientelor din policarbonat.
 
Ce înseamnă asta? Dacă avem în casă recipiente din policarbonat, ar trebui să le înlocuim când se zgârie, crapă sau dau alte semne de deteriorare. Nu ar trebui să încălzim în ele alimente sau băuturi. Bineînţeles că cel mai sănătos ar fi să înlocuim orice recipient din policarbonat cu unul din sticlă sau alt tip de plastic.

Sticlele din plastic, periculoase pentru sănătatePolicarbonatul este uşor de recunoscut pentru că e transparent, dur şi nu se sparge.

Nu sunt periculoase recipientele din material moale, maleabil sau opac.  

Dacă aspectul nu este de ajuns pentru a identifica recipientele din policarbonat, urmăreşte codul de reciclare, care ar trebui să apară pe fundul lor.

Sunt toxice produsele cu simbolurile de reciclare 3(PVC), 6 (PS) şi 7(altele).

Sticlele de suc sau apă minerală din care bem zilnic sunt făcute din tereftalat de polietilenă, cunoscut drept PET şi nu reprezintă un pericol pentru sănătate.

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter