Colonul iritabil „supără” femeile

De Libertatea pentru femei, pe

Pentru cele care se confruntă cu așa ceva, vara nu e un anotimp plăcut.
Dacă e să ne luăm după cifrele reci ale statisticilor, una din patru persoane are probleme din cauza așa-numitului sindrom de colon iritabil. Îngrijorător este faptul că peste 65% dintre acestea sunt femei, iar 70% din numărul total nu se prezintă la medic deloc sau doar atunci când li se agravează starea de sănătate. Și tocmai tratamentul luat „după ureche” și faptul că se evită vizita la specialist au consecințe grave: „Sindromul intestinului iritabil poate fi o capcană periculoasă, mai ales la vârste de peste 60 de ani. În spatele indiciilor unei stări anormale, se pot ascunde boli grave, precum cancerul de colon. Acest sindrom reprezintă o afecţiune de excludere a altor boli gastrointestinale. Doar medicul este cel care stabileşte diagnosticul şi tratamentul”, spune prof. dr. Constantin Chira, gastroenterolog.

Cine-i vinovat

De ce apare acest fenomen în organism și de ce se manifestă preponderent la femei nu a reușit nimeni să afle încă. De multe ori se face confuzie între sindromul de colon iritabil și ceea ce popular numim „colită”, deși aceasta din urmă este o infecție mult mai greu de tratat. „Studii recente arată existenţa unor infecţii repetate la nivelul tubului digestiv, cu repercusiuni asupra funcţiilor normale. Aceste infecţii reprezintă substratul organic al acestor tulburări. Mai mult, există o predispoziţie a acestor tulburări la copiii cu «episoade» diareice frecvente”, explică dr. Chira. Pe de altă parte, s-a dovedit că stresul psihologic este un factor agravant al sindromului de colon iritabil.
De obicei e pus pe seama altor afecțiuni, precum endometrioza, dischinezia biliară, intoleranța alimentară sau boala Crohn, când, de fapt, problemele emoționale sunt de vină. De aceea e necesar consultul de specialitate, ca să se elimine orice altă suspiciune. Și asta pentru că, în 80% din cazuri, dieta și igiena alimentară vindecă boala, fără alt tratament. „E greşit să-ţi prescrii singur tratamentul. În cazul unui diagnostic cert, se impune combaterea condiţiilor stresante, a abuzurilor alimentare, în funcţie de forma afecţiunii. Tratamentul e recomandat numai de către medic”, precizează prof. dr. Chira.

TE DOARE BURTA?

Nu lua medicamente care crezi tu că ți-ar face bine! Durerile abdominale, scaunele diareice alternate cu perioade de constipație, senzația de balonare sunt doar câteva dintre manifestările colonului iritabil. Când aceste simptome țin mai mult de trei luni, este neapărat necesar consultul de specialitate. Medicii mai numesc această problemă de sănătate și dischinezie intestinală, afecțiune descoperită încă din anii ’30. Dar simptomele sunt diferite de la om la om.
Unii pot avea crampe dureroase și balonări, imediat după masă, ori senzația de prea-plin chiar și după ce au mâncat foarte puțin, alții au probleme la evacuarea scaunului, alții au senzația că nu s-a golit complet intestinul după defecație, alții elimină materii fecale însoțite de mucus, alții se plâng de greață și reflux esofagian, iar unii se simt mereu obosiți, au dureri de cap și de spate, un gust neplăcut în gură și simt nevoia de a urina des. Ba mai mult, unele femei, de obicei sedentare, pot avea parte de dureri ciudate în regiunea genitală sau în timpul actului sexual, din același motiv.
Foto: Thinkstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter