Internetul, sursă de sfaturi de sănătate eronate

De Erika Chivu, pe

Deşi multe mămici obişnuiesc să caute pe internet informaţii privind sănătaea copiilor, cercetătorii spun că aceasta nu ese o sursă de încredere. Internetul îţi poate…
… oferi doar nişte informaţii orientative, însă principala sursă şi cea mai demnă de încredere ar trebui să rămână medicul, spun specialiştii de la Universitatea Nottingham.

Ei au analizat peste 500 de site-uri şi au observat că numai 200 dintre ele ofereau informaţii corecte. Cele mai bune surse de informare rămân site-urile administrate de autorităţi in domeniul sănătăţii – instituţii, ministere, asociaţii de specialişti etc.

Rezultatele studiului sunt îngrijorătoare, spun specialiştii, având în vedere că mare parte din populaţia urbană beneficiază de acces la internet, deci Google rămâne cea mai la îndemână sursă de informaţii legate de sănătate.

Cercetătorii au căutat prin motorul de căutare informaţii privind problemele frecvente ale mămicilor: autismul, vaccinurile, HIV, mastita, alăptatul, somnul bebeluşului.

Calitatea sfaturilor găsite pe internet variază mult, iar jumătate dintre rezultatele căutării nici măcar nu oferă sfaturi privind subiectul căutat. Doar 39% dintre site-uri oferă răspunsul corect. Pâna şi site-urile de ştiri oferă informaţii corecte doar în proporţie de 55%.

Specialiştii de la Universitatea Nottingham atrag atenţia mai ales asupra „legăturilor sponsorizate” care, deşi apar primele în pagina de Google, nu oferă informaţii corecte şi, de cele mai multe ori, nici măcar nu răspund la întrebare.

Ei mai spun că medicii ar trebui să recomande pacienţilor surse de încredere din care se pot documenta. Problema este că, pe internetul românesc, nu prea găseşti site-uri în care să poţi avea încredere 100% pentru că societăţile medicale şi instituţiile de stat nu se înghesuie să ofere informaţii pacienţilor prin site-urile lor.

Cercetătorii ne îndeamnă ca, înainte să ne încredem în ceea ce citim pe un anumit site să aflăm cui îi aparţine el şi cu ce scop oferă informaţii gratuite. Chiar şi atunci când este vorba de o organizaţie serioasă şi cunoscută sau de o instituţie a statului, sfaturile trebuie discutate, totuşi, cu un medic, iar tratamentele trebuie aprobate măcar de un farmacist.

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter