Sfatul medicului: Durerile de spate, cauze, tratament şi prevenire

De PR, pe

Una dintre cele mai frecvente suferinte care ne aduce la un consult medical este „ durerea de spate” sau altfel spus lombalgia. Aceasta poate fi intalnita la orice varsta, fiind foarte important sa se stabileasca un diagnostic corect al cauzei acesteia.
Lombalgia reprezinta durerea la nivel lombar, cu debut brusc sau in timp, care poate sa iradieze dorsal, abdominal, fesier sau pe membrele inferioare.

“In urma unei anamneze corecte si a unei examinari atente, medicul decide daca sunt necesare explorari suplimentare care sa depisteze o problema a coloanei vertebrale lombare sau o patologie renala.”, a explicat Dr. Simona Huica, medic specialist reumatologie in cadrul Centrului Medical Focus.

Cauzele si simptomele durerii lombare (de spate)

Lombalgia poate avea caracter mecanic (cand apare si se agraveaza in timpul zilei, la efort) sau inflamator (atunci cand se agraveaza in repaus, iar activitatile cotidiene si miscarea o amelioreaza), iar dupa evolutia in timp a durerii, poate fi clasificata ca fiind acuta, cronica sau recidivanta.

Durerea lombara de cauza reumatologica poate debuta brusc, dupa un efort fizic intens, daca ridicam greutati avand o pozitie gresita a coloanei sau dupa expunere la frig. Aceasta poate aparea mai frecvent la tineri, insa nu este exclus sa apara si la persoanele cu varsta peste 50 de ani. Durerea este intensa, determina un grad mare de impotenta functionala si de multe ori bolnavul este imobilizat la pat.

Exista o patologie reumatismala cu debut la adultul tanar, cu durere trenanta avand perioade de acutizare, cu evolutie fluctuanta, cum este cazul spondilartritelor (de ex. spondilita anchilozanta). Diagnosticarea acestora poate sa intarzie cu cativa ani fata de  momentul debutului simptomatologiei, existand riscul aparitiei unor modificari ireversibile la nivelul coloanei lombare.

Durerea dorsolombara la copii este cel mai frecvent asociata scoliozei, secundara unor pozitii vicioase la birou sau a unui ghiozdan greu, purtat pe acelasi umar. Patologia pediatrica este complexa si de aceea copilul trebuie examinat de catre reumatolog/ ortoped pediatru, diagnosticul corect si tratamentul putand duce la recuperarea completa a acestuia.

Osteoporoza
, intalnita mai ales la femei, cu debut in perioada post-menopauza, este o afectiune care NU doare decat in cazul aparitiei complicatiilor: fracturile vertebrale lombare sau periferice.

“Este important ca pacientul sa se prezinte la medic pentru un diagnostic corect si precoce, iar tratamentul va fi individualizat, tinand seama si de patologia asociata. Pentru stabilirea diagnosticului putem sa utilizam radiologia conventionala, ecografia abdominala si de parti moi, tomografia computerizata si rezonanta magnetica nucleara.

In cadrul Centrului Medical Focus ne stau la dispozitie mai multe tipuri de modalitati terapeutice: gimnastica medicala, fizioterapia, acupunctura, agentii medicamentosi.”, a adaugat Dr. Simona Huica.

Prevenirea si tratamentul lombalgiei

Tratamentul lombalgiei poate fi interdisciplinar: reumatologic, ortopedic, balneofizioterapeutic si, nu in ultimul rand, neurochirurgical. Medicamentele cel mai des utilizate sunt agentii antalgici, care combat durerea indiferent de cauza ei, antiinflamatoarele nesteroidiene (clasa extrem de bogata de agenti terapeutici) cu monitorizarea reactiilor adverse, in special gastrice si cardiovasculare, relaxantele musculare. In anumite situatii se pot aplica tratamente locale (infiltratiile), corticoterapia, sau chiar medicamente imunosupresoare in spondilartrite.

“Din cele descrise mai sus reies cateva masuri pe care putem sa le luam pentru a preveni aparitia lombalgiei sau a modificarilor coloanei vertebrale: evitarea ridicarilor de greutati prin indoirea coloanei (corect se face prin flexia genunchilor), expunerea la frig, corectarea pozitiei la birou sau la calculator, reducerea greutatii corporale, efectuarea de gimnastica pentru intarirea masei muscular, etc.”, a incheiat Dr. Simona Huica.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter