Durere în capul pieptului: Vezi ce boală poţi să ai

De Diana Zagrean, pe Ultimul update Marți, 26 martie 2019, 14:50

Durerea în capul pieptului nu e întotdeauna motiv de panică, dar tocmai pentru că poate fi un semn al unor boli grave, trebuie să ştim să facem diferenţa. Ai o durere în capul pieptului? Vezi ce boală poţi să ai și dacă poate să fie grav sau nu.

Durere în capul pieptului: atac de cord sau arsură gastrică?

Când au dureri în capul pieptului, multe persoane se sperie, mai ales dacă au în familie cazuri de boli cardiovasculare, gândindu-se că ar putea fi semn de infarct. De fapt, durerea în capul pieptului are, cel mai adesea, altă cauză, banala arsură gastrică. Pentru a ști cum să faci diferența, iată care sunt celelalte simptome ale unui infarct:

–  senzaţie de presiune în piept
–  transpiraţii abundente
–  pierderea suflului, respiraţie superficială şi greoaie
–  greaţă şi vărsături
–  durere, presiune sau o senzaţie ciudată în spate, gât, mandibulă, partea de sus a abdomenului, umeri şi braţe
–  senzaţie de slăbiciune, ameţeli
–  palpitaţii, bătăi neregulate ale inimii şi stare de agitaţie

Alte cauze de dureri în capul pieptului

Cele mai multe dureri in capul pieptului au cauze banale, de exemplu un reflux gastroesofagian sau o viroză respiratorie. Mai multe cauze posibile găsești în lista de mai jos. Totuși, trebuie să știi că, indiferent ce ai citi pe internet, durerea în capul pieptului trebuie evaluată de medic atunci când nu cedează sau atunci când instinctul îți spune că ar putea fi ceva grav. Ascultă-ți corpul și, dacă simți că trebuie să mergi la spital, fă-o. Nu uita că paza bună trece primejdia rea. Așadar, iată toate cauzele de dureri in capul pieptului:

Reflux gastroesofagian

Durerea în capul pieptului sau coșul pieptului, cum este cunoscută popular, poate fi un simplu caz de reflux gastric, cauzat de aciditate în exces în stomac. Dacă aceasta este cauza, durerea se dminuează imediat dacă iei un antiacid, de exemplu dicarbocalm, sau mănânci ceva. Dacă durerea în capul pieptului nu cedează la tratamentul cu antiacide, înseamnă că este cazul să mergi la un medic.

Angina pectorală

Angina este o durere în capul pieptului care apare în cazul unor afecţiuni ale inimii. Angina apare atunci când sângele ajunge greu la inimă, iar durerea se reduce dacă te odihneşti şi este destul de previzibilă, cu o durată de la 1 la 5 minute. Dacă angina durează mai mult, sau apare în alte situaţii decât cele cu care pacientul s-a obişnuit, poate fi un semn că urmează un atac de cord.

Dureri intercostale

Durerea în capul pieptului poate avea această cauză dacă apare după un efort intens. Durerile acestea apar în piept din cauza febrei musculare, a efortului brusc, sau a întinderilor suferite la ligamente între muşchii cutiei toracice.

Costocondrită

Aceasta este o afecţiune inflamatorie a articulaţiilor care leagă coastele de stern. În majoritatea cazurilor este vorba de o lovitură sau efort exagerat, dar uneori nu se cunoaşte cauza apariţiei inflamaţiei.

Viroză respiratorie

Durerea în capul pieptului sub formă de arsură poate apărea şi la tusea cauzată de o infecţie virală respiratorie. Indiferent dacă este gripă sau o altă infecţie de tip bronşită, laringită, muşchii pieptului se contractă la tuse excesivă şi poţi face febră musculară.

Coaste rupte

Orice lovitură sau accidentare poate duce la ruperea coastelor, care dau dureri ascuţite în coşul pieptului la fiecare respiraţie. Durerile se intensifică atunci când tuşeşti sau încerci să respiri profund.

Pleurezie

Dureri în capul pieptului poți să ai și dacă suferi de pleurezie, o inflamare a pleurei, o pieliţă care acoperă plămânii şi cavitatea toracică. Pleurezia este cunoscută în popor drept „apă la plămâni” și necesită tratament medical neapărat.

Sursa foto femeie dureri piept: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter