Şi tu puteai fi victima traficului de ovule. Află de ce!

De Sandra Sarbu, pe

În urmă cu patru ani de zile, în luna februarie, un scandal de amploare începea să prindă viaţă în jurul clinicii Sabyc: şeful clinicii şi angajaţii săi au fost trimişi în judecată, fiind acuzaţi de trafic de ovule. Acum două zile, o altă clinica de fertilitate a fost descoperită făcând trafic cu celule umane.
Clinica New Med Life este suspectată de data aceasta de trafic de ovule: „În urma cercetărilor efectuate, s-a stabilit că membrii grupării s-au implicat în organizarea activităţilor, racolând tinere cu vârste cuprinse între 18 şi 30 de ani, de regulă studente din provincie cu situaţii materiale precare, pe care le-au determinat să doneze ovocite umane contra unor sume cuprinse între 600 şi 800 de euro, celule ce au fost vândute ulterior pentru sume între 3000 şi 4000 de euro unor cupluri care apelau la serviciile de fertilizare in vitro oferite de această clinică”, scrie Mediafax. Mai mult, se pare că personalul clinicii recoltat şi vândut ovulele în condiţii interzise de etica medicală.
Membrii grupării sunt medici, asistenţi medicali, embriologi şi manageri de unităţi medicale de cetăţenie română şi israeliană, ca şi în cazul anterior, al clinicii Sabyc. Majoritatea cuplurilor care au beneficiat de ovulele racolate de la tinere sunt din Israel, care au venit periodic în ţară pentru efectuarea fertilizărilor in vitro.
Cazul Sabyc
În cazul clinicii Sabyc, ovulele erau prelevate de la tinere tot cu vârste cuprinse între 18 şi 30 de ani, însă originare din alte ţări. Acestea consimţeau să fie supuse procedurilor de stimulare ovariană şi prelevare de ovule, fiind plătit totul pentru ele: transportul, tratamentul, medicaţia, dar erau plătite şi pentru ovulele donate. Medicul Harry Mironescu, conducătorul organizaţiei infracţionale, primea câte 3500 de euro pentru fiecare fertilizare in vitro pe care o efectua. Acesta a fost condamnat la cinci ani de închisoare cu executare.
Şi tu puteai fi victima traficului de ovule. Află de ce!

Etic şi moral

Pe lângă faptul că încalcă legea, făcând trafic cu celule omeneşti şi evaziune fiscală, se pune în acest caz şi problema morală: până la urmă, tinerele care îşi donau ovulele, nu erau forţate să facă acest lucru, însă erau plătite pentru materialul genetic pe care îl ofereau. Mai mult, numeroase femei care nu au putut concepe copii pe cale naturală au reuşit să rămână însărcinate utilizând această metodă, costurile fiind mai mici decât în cazul unei astfel de intervenţii, pe cale legală.
Pe de altă parte, membrii organizaţiei apelau strict la femeile cu situaţii materiale precare, pentru a le constrânge să îşi dea ovulele şi probabil ca să nu ceară sume şi mai mari în schimb. În acelaşi timp, tinerele se supuneau la riscuri serioase: stimularea ovariană pentru producerea ovulelor poate duce la infertilitate sau la probleme grave de coagulare a sângelui. Evaziunea fiscală este doar un mic detaliu, pe lângă gravitatea întregii probleme morale cu care ne confruntăm în acest moment.
Vă invit să discutăm acest subiect: dacă tinerele şi-ar fi donat ovulele în mod gratuit, problema ar fi fost pusă altfel?

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter