Sarcina la vârste inaintate

De Erika Chivu, pe

Din motive sociale şi psihologice, femeile de 30 – 40 de ani sunt mai pregatite să devină mame. Din păcate, corpul nu te mai ajută la fel de mult ca la 25 de ani, deci riscurile sunt mai mari.
Tot mai multe femei amâna momentul când vor deveni mame şi ajung să nască primul copil dupa 30 de ani. Nici nu e de mirare, în ziua de azi. La 30-40 de ani ai o situaţie financiară stabilă, ai o carieră de succes, eşti într-o relaţie stabilă şi solidă, eşti matură şi responsabilă. Mai mult, eşti capabilă să-ţi înţelegi corpul şi să ai grijă de tine aşa cum se cuvine. Din punct de vedere psihologic, este vârsta cea mai potrivită pentru a suporta o sarcină, a naşte şi a avea grijă de un copil care depinde în totalitate de tine. Însă biologia îţi cam pune beţe în roate.

Cu ajutorul medicinei moderne, multe femei au o sarcină normală şi un bebeluş sănătos, chiar şi la vârste înaintate. Însă riscurile rămân: după 35 de ani complicaţiile sunt sunt mai frecvente, atât în timpul sarcinii, cât şi la naştere. Cel puţin aşa arată statisticile care nu sunt menite să le sperie pe mămici ci să le prevină, în speranţa că, ştiind ce li se poate întâmpla, ele vor avea mai multă grijă de ele şi vor colabora mai strâns cu medicul.

Orice mămica peste 35 de ani ştie că sunt mai mari riscurile de a naşte un copil cu sindrom Down. Este adevărat, dar acesta nu e singurul motiv de îngrijorare. Bolile Edwards şi Patau sunt, de asemenea posibile. Asemănarea dintre acestea trei este că sunt toate provocate de anomalii cromozomiale. Cu cât mama este mai în vârsta, cu atât creşte riscul ca diviziunea celulară de la începutul sarcinii să meargă prost, apărând un număr greşit de cromozomi, ceea ce este caracteristic sindroamelor menţionate. Din acelaşi motiv, avortul spontan este mai des întâlnit la gravidele peste 35 de ani.
Şi sănătatea mamei poate fi in pericol. Vârsta înaintată este un factor de risc pentru bolile cronice caracteristice sarcinii, cum este diabetul gestational sau hipertensiunea indusă de sarcina.  Din fericire, ele pot fi ţinute sub control prin dietă şi medicamente. Dar numai dacă sunt descoperite. De aceea este foarte important să fii cu analizele „la zi”.

Operaţia de cezariană este mai des folosită în cazul mămicilor peste 35 de ani din cauza riscului mai mare de complicaţii. Una dintre ele este placenta previa (placenta inserată jos, care blochează colul). Travaliul poate să fie mai lung şi mai obositor dacă prima naştere are loc la vârste înaintate.  
Din păcate, toate acestea sunt probleme pe care nu prea le poţi împiedica. Tot ce poţi face este să te asiguri că eşti sănătoasă şi să ai grijă de tine, din toate punctele de vedere. E adevărat ca asta nu anulează complet riscurile, însă e tot ce poţi face deocamdată.

Înainte de sarcină, dacă este planificată, ai nevoie de un control amănunţit care îţi va spune dacă organismul tău este gata să suporte sarcina. Eventualele probleme de sănătate trebuie tratate înainte de concepţie, căci dupa s-ar putea să fie mai greu. Chiar dacă eşti sănătoasa tun, în timpul sarcinii nu trebuie să ratezi niciun control medical. Iar dacă ai dubii privind sănătatea copilului tău, poţi face teste care să te liniştească (triplu test, amniocenteza, ecografii performante). Însă unele din aceste analize aduc şi ele riscuri suplimentare, deci e bine să iei decizia împreună cu medicul tău. Bineînţeles că trebuie să ai mare grijă la dietă şi să faci mişcare, dacă sănătatea îţi permite, iar alcoolul, tutunul şi alte substanţe periculoase nu au ce căuta în prejma ta.

Peste tot se vorbeşte despre sarcină şi sănătatea nou-născutului în relaţie cu vârsta mamei. Ceea ce nu prea se ştie este că şi vârsta viitorului tătic este importantă. Unele studii au arătat că există o legătură între vârsta tatălui şi sănătatea psihică a copilului. Barbaţii peste 40 de ani au mai multe şanse să dea naştere unui copil autist. Chiar şi concentrarea, memoria sau inteligenţa celui mic ar putea să depindă de vârsta tatălui. Asta înseamna că şi bărbatul trebuie să se preocupe mai intens de sănătatea lui în lunile premergătoare concepţiei.


Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter