Mai multe şanse pentru nou-născuţii prematuri

De Erika Chivu, pe

În fiecare an se nasc în România peste 20.000 de bebeluşi prematuri care prezintă un risc crescut de deces, complicaţii pe termen scurt şi lung şi handicap permanent.
Conform definiţiei, un copil este prematur dacă se naşte înaintea săptămânii 37 a sarcinii, adică înainte de sfârşitul lunii a opta. Totuşi, în România ca peste tot în lume, se nasc bebeluşi şi la 32 de săptămâni, şi la 28 de săptămâni sau chiar mai puţin.

Potrivit Prof. Dr. Silvia Stoicescu, Preşedinta Asociaţiei de Neonatologie din România, neonatologia ca disciplină medicală a apărut în lume în anii ’60. La noi, neonatologia s-a născut foarte târziu, în 1994, iar în 1996 a fost adus în ţară primul ventilator pentru nou-născuţi. Dacă înainte de ’90 mortalitatea neonatală era de 24 la mie, astăzi ea e de numai 6 la mie, adică doar şase nou-născuţi dintr-o mie îşi pierd viaţa în spitalele noastre.

Copil de 500 grame salvat în România

Mai multe şanse pentru nou-născuţii prematuriDin fericire, neonatologia din România a reuşit să recupereze timpul pierdut, astfel că acum specialiştii noştrii se pot lăuda cu o performanţă remarcabilă: salvarea unui prematur născut la 23 de săptămâni cu o greutate de numai 500 de grame.

Astfel de performanţe ar fi mai dese dacă ar exista mai mulţi bani pentru că neonatologia este o disciplină scumpă, conform dr. Stoicescu.

Tratamentul unui singur prematur născut înainte de 32 de săptămâni costă în jur de 35.000 de euro la noi în ţară, iar echipamentele performante sunt o raritate.

Pentru că plămânii sunt ultimele organe care se dezvoltă la făt, cea mai frecventă complicaţie la nou-născuţii prematuri este sindromul de detresă respiratorie, caracterizat prin dificultăţi în respiraţie. Atunci când corpul nou-născutului este lipsit de oxigen apar complicaţii care pot lăsa urme pe viaţă. Astfel, chiar dacă prematurul este salvat, el poate rămâne cu handicap motor sau psihic, neavând şanse la o viaţă normală.

Tehnica modernă în sprijinul prematurilor

Din fericire, tehnica modernă le permite neonatologilor să prevină sindromul de detresă respiratorie prin ventilarea mecanică a prematurilor. Cei cu greutate extrem de mică la naştere au nevoie de un tip special de intervenţie, numită ventilaţie oscilatorie cu frecvenţă înaltă, care previne o bună parte din complicaţii şi creşte considerabil şansele de supravieţuire.

Din păcate, astăzi nu există în maternităţile noastre ventilatoare oscilatorii cu frecvenă înaltă care i-ar putea salva pe cei mai mici dintre prematuri. 11 maternităţi din ţară – Bucureşti, Cluj, Iaşi, Oradea, Sibiu, Timişoara şi Târgu-Mureş – vor primi 14 astfel de ventilatoare, cele mai performante la nivel mondial, în cadrul campaniei „Şansă la viaţă, şansă la noi amintiri”.

Foto: PR

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter