Sănătatea ochilor: Cum îţi corectezi vederea?

De Libertatea pentru femei, pe

Purtarea ochelarilor poate deveni, de la o banală neplăcere, un real handicap. Dar, grație tehnologiei, cam toate afecțiunile care ne încețoșează vederea se pot îndrepta.
Problemele de vedere apar la vârste tot mai fragede. Din fericire, evoluția rapidă a tehnologiei permite corectarea acestora, fie cu ajutorul laserului, fie prin ultrasunete, evitându-se astfel neplăcerile intervențiilor chirurgicale clasice.

►Adio, ochelari!

Teama este marele impediment al celor care doresc să scape de ochelarii incomozi sau de lentilele de contact. Și când te gândești că, într-un sfârșit de săptămână, poți scăpa definitiv… De regulă, în ziua următoare, revii la activități obișnuite, chiar și la volan! Miopie, hipermetropie, astigmatism?
Laserul le rezolvă cu succes. Prin fotokeratectomie refractivă (PRK) se remodelează corneea, permițând celor care nu văd bine la distanță să aibă o imagine clară. Cei ce nu văd bine de aproape, sunt supuși ablației periferice, adică îndepărtarea ţesutului, cu scopul alungirii axului ochiului. Celor care astigmatismul le dereglează vederea, li se aplică laserul pe partea anterioară a corneei. Tehnicile utilizate sunt LASEK și LASIK. Se mai practică și intervenții care presupun deschiderea globului ocular şi implantarea unei lentile în faţa irisului, în cazul celor cu miopie puternică. Totul durează câteva minute, nu necesită internare, anestezia e locală, iar pacientul poate pleca după o jumătate de oră.

Prezbiopia face ca pacientul să nu mai poată focaliza obiectele din jur, la diferite distanțe. Cristalinul nu mai este elastic, așa că necesită intervenție de specialitate, prin tehnicile menționate deja, sau prin implant de cristalin.

Strabismul, adică privirea încrucișată, se poate corecta numai atunci când unghiul de deviație al ochilor depășește 15 grade. Dacă unul dintre ochi nu mai vede deloc, atunci intervenția nu se mai efectuează. Se impune, în general, la copii, aceștia fiind nevoiți, ca o perioadă după intervenție, să poarte ochelari.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter