Sănătate sexuală: Un testicul nu coboară. E o dramă?

De Lumea Femeilor, pe

Pe parcursul sarcinii, testiculele copilului se dezvoltă în regiunea lombară, de unde coboară, în ultimele săptămâni, prin canalul inghinal. Dacă nu cumva rătăcesc drumul…
Uneori, testiculele rămân în abdomen sau se opresc în punga scrotală. În ma-rea majoritate a cazurilor, unul singur este afectat de această anomalie, numită testicul ectopic sau necoborât în scrot. Încă nu se ştie bine ce anume o provoacă: o problemă genetică, o perturbare hormonală?

Până la trei luni mai are timp

Nu au coborât nici după prima săptămână de la naştere, nici după prima lună? Mai au timp până pe la trei luni. După care medicul pediatru trebuie să caute organul lipsă la apel. Palpând şi, la nevoie, făcând o ecografie, pentru a-l localiza. El va verifica, totodată, dacă nu este vorba despre un “testicul oscilant” – care a efectuat corect coborârea dar, în anumite condiţii (frig, emoţii puternice, examinare medicală etc.), o ia din nou în sus. Un defect ce se corectează, de regulă, de la sine.

Apoi trebuie adus unde-i este locul

Dacă este vorba, totuşi, despre o ectopie, tratamentul se impune. Pentru că această anomalie reduce fertilitatea (pentru a produce, mai târziu, spermatozoizi, testiculele trebuie să fie bine plasate) şi sporeşte riscul dezvoltării, în timp, a unei tumori la nivelul testiculului. Mai întâi se face un tratament hormonal (cu gonadotrofină – hormon de stimulează gonadele). În caz de eşec, în jurul vârstei de 1 an urmează o intervenţie chirurgicală: testiculul este coborât şi fixat în punga scrotală.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter