Tratamente naturiste pentru insuficienţa venoasă

De Lumea Femeilor, pe

Picioare umflate, picioare „de plumb“, varice, hemoroizi. De cele dintâi te plângi toată ziua, cei din urmă sunt tabu: un subiect „aşa intim“ nu se discută oricând, cu oricine! Iată câteva tratamente naturiste pentru insuficienţa venoasă!

Ce afecţiuni provoacă insuficienţa venoasă

Tromboflebita
► Peretele venos se inflamează, sângele se coagulează, mai întâi în venele tălpii piciorului, apoi şi în celelalte vene importante.
► De cele mai multe ori sunt afectate simultan ambele membre inferioare, chiar dacă unul pare sănătos.
► Semne distinctive: creşterea locală a temperaturii, senzaţia de tensiune, cianozarea gambei, dilatarea vaselor, edeme (umflarea picioarelor), durere la palpare.
Varicele
► Pereţii venoşi îşi pierd tonicitatea (urmare a unor procese inflamatoare, a unor malformaţii sau disfuncţii
congenitale, a creşterii presiunii sanguine din cauza unui baraj “pe traseul” de întoarcere a fluxului sanguin).
► Varicele sunt dilatări permanente, neregulate, de culoare albăstruie, ale venelor superficiale ale gambei.
► Semne distinctive: senzaţie de oboseală sau greutate, înţepături şi dureri în zona gambei sau deasupra acesteia (mai ales când stai lângă o sursă de căldură sau stai mult în picioare); uneori, noaptea, jenă sau crampe dureroase. Ulterior apare un edem (se umflă picioarele); edemul este la început moale, apoi din ce în ce mai dureros.
Ulcerul varicos
► Apare mai ales la bolnavii cu insuficienţă venoasă şi are cauze multiple, de natură cardiovasculară (tromboflebită, varice, hipertensiune, obezitate, diabet).
► Semne distinctive: durere, ulceraţii în zona gambelor.  Cauzele bolii, multiple, sunt de natură cardiovasculară (tromboflebită, varice, hipertensiune, obezitate, diabet).
Hemoroizii
► Sunt dilataţii varicoase ale venelor ano-rectale. Apar când pereţii venoşi (sau ai
ţesutului conjunctiv, în general) îşi pierd elasticitatea.
► Cauze: ereditatea, boli cronice (ciroză hepatică, hipertensiune venoasă, varice). După poziţia lor faţă de orificiul anal, pot fi interni sau externi.
► Semne distinctive: hemoroizii externi au ca simptome senzaţia de mâncărime, durere, greutate locală ; cei interni provoacă şi hemoragii (mai mici sau mai mari), la fiecare scaun.

Tratamente naturiste pentru insuficienţa venoasă

AFINUL
► Cum tratează. Frunzele de afin conţin flavonoide (substanţe ce reduc procesele inflamatorii, cresc rezistenţa vaselor capilare şi le fac permeabile) şi taninuri (substanţe “specializate” în  protecţia vaselor de sânge).
► Cum se foloseşte. Infuzie: o linguriţă de plantă la o cană (250 ml) de apă clocotită, se lasă la infuzat 20 de minute; se beau 2-3 căni pe zi. Pudră din frunze: sublingual, câte 1 g de 3-4 ori pe zi.
GOTU KOLA
► Cum tratează. Gotul kola este un produs intens folosit şi în medicina ayurvedică, pentru efectele sale multiple: are rol  antiinflamator, tonifică musculatura netedă din pereţii vaselor, stimulează circulaţia periferică.
► Cum se foloseşte. Se găseşte în produsele ayurvedice de tip Brahmi sau în alte produse fitoterapeutice, în amestecuri complexe, şi se administrează conform prescripţiei produsului.
CASTANUL
► Cum tratează. Efectul este produs de două categorii de compuşi: esculozida (flavonoid, antiinflamator) şi un heterozid humarinic (ce sporeşte rezistenţa capilarelor).
► Cum se foloseşte. Pulbere de scoarţă : o lingură la o cană cu apă, se dă în clocot şi se răceşte; se iau câte 15-20 de picături pe zi, timp de 20 zile pe lună; 4 cure pe an, cu pauze de 10 zile. Din decoctul obţinut se pot face şi comprese.
SULFINA
► Cum tratează. Substanţele de bază din plantă – cumarinele – previn şi combat boala. 
► Cum se foloseşte. Pudră: se ia câte o jumătate de linguriţă  dimineaţa şi seara, cu un pahar de apă sau ceai. Infuzie: o linguriţă cu vârf de ramuri înflorite, uscate şi măcinate, la o cană de apă clocotită; se infuzează 20-30 de minute; se beau 2 căni pe zi.
GHIMPELE
► Cum tratează. Tonifică musculatura netedă a pereţilor venoşi şi combate senzaţia de picioa-
re grele, ameliorează rezistenţa capilarelor şi previne trombozele.
► Cum se foloseşte. Pudră: se ia câte 1 g sublingual, dimineaţa şi seara. Decoct – 2 linguri de frunze la o cană de apă, se fierbe 10 minute, se beau 2 căni pe zi, îndulcite cu miere.
VIŢA DE VIE
► Cum tratează. Creşte rezistenţa capilarelor.
► Cum se foloseşte. Infuzie: o lingură de frunze uscate la o cană cu apă clocotită, se infuzează 15 minute, se bea călduţă, 2-3 căni pe zi. Extract hidroalcoolic: se macerează, 8-10 zile, frunze şi alcool de 70o (jumătate de sticlă – frunze, jumătate – alcool); se iau zilnic 1-2 linguriţe în 100 ml de apă, timp de 30 zile, cu 10 zile pauză.
CONCURS: In martie un IPad mini poate fi numai al tau! Intra si castiga!
http://on.fb.me/XeIJVO

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter