Plantele carnivore. Sfaturi și trucuri de îngrijire a plantelor în apartament

De Adina Zamfir, pe Ultimul update Marți, 11 octombrie 2022, 12:33

Plantele carnivore sunt o adevărată minune a naturii, chiar dacă filmele mai vechi de la Hollywood le-au transformat în monștri. În realitate, plantele carnivore sunt plante inteligente, care au știut să se adapteze la condiții de mediu foarte aspre și au știut să beneficieze de resurse pe care alte plante nu le pot utiliza.

Cuprins


Plantele carnivore s-au dezvoltat în medii aride, fie în deșert, fie în regiunile stâncoase, unde solul este foarte sărac în nutrienți. Obligate să caute alte resurse, ele au descoperit modalități suprinzătoare de a-și completa ”hrana” cu mici insecte, viermișori sau păianjeni care le vizitează fără să bănuiască pericolul din umbră.

Majoritatea plantelor carnivore are dimensiuni reduse, de aceea prada lor constă în muște, păianjeni, mici scorpioni de deșert, lăcuste sau miriapode. Foarte puține dintre ele se dezvoltă mai mult și reușesc să prindă o pradă mai mare decât insectele, cum ar fi păsărele foarte mici sau șoricei. Dar iată și ce capcane au dezvoltat aceste plante pentru a-și prinde prada.

Plantele carnivore și capcanele pe care le ascund

Plantele carnivore. Sfaturi și trucuri de îngrijire a plantelor în apartament
planta ulcior

Unele plante care se hrănesc cu insecte au dezvoltat frunze tubulare, adânci, cu pereții adânci și alunecoși. Păianjenii sau crustaceele care ajung la baza acestor tuburi se prind în substanțe cleioase din care nu mai au scăpare.

Alte plante au dezvoltat un miros îmbietor, parfumat, dulce ca mierea și irezistibil pentru insecte. Dar mirosul le atrage în flori lipicioase de unde nu se mai pot elibera.

Mult mai inventive și spectaculoase sunt plantele carnivore care își prind prada dintr-o singură mișcare, rapidă și precisă. Ele au un sistem de terminații senzoriale foarte delicat la nivelul frunzelor prevăzute cu substanțe lipicioase. Când aterizează o muscă pe frunza respectivă, aceasta se închide atât de repede, că biata insectă nu mai are timp de reacție.

În mod surprinzător, alte plante carnivore au dezvoltat ventuze care absorb insectele și se închid brusc. Altele au tentacule care se mișcă în jurul plantei și sunt prevăzute la capete cu perișori și picături translucide care imită picăturile de rouă. Insectele cred că au găsit un strop de apă, dar sunt prinse de aceste tentacule care le trimit către sistemul digestiv al plantei.

Modalitățile prin care plantele carnivore știu să își asigure masa zilnic sunt uimitoare și deosebit de ingenioase. Iar acest lucru demonstrează cât de inteligente sunt plantele și cât de puțin știm despre ele și capacitățile lor extraordinare.

Cele mai populare plante carnivore la ghiveci

Iată și câteva dintre cele mai răspândite plante carnivore care au fost adaptate să trăiască în ghivece și în casele noastre. Le poți găsi în vase de dimensiuni mici și la prețuri acceptabile, începând de la 25 până la 150 de lei, în magazinele care importă plante de apartament exotice.

Venus, Dioneia Muscip0la

Plantele carnivore. Sfaturi și trucuri de îngrijire a plantelor în apartament
plantele carnivore din familia Venus

Are frunze formate din doi lobi, cu marginea verde și culoare roșiatică la interior, acolo unde se secretă un mucilagiu lipicios. Se hrănește cu mici insecte zburătoare și păianjeni. Când insecta aterizează pe frunze, se lipește iar frunzele se închid rapid în mai puțin de o secundă. Mecanismul este atât de avansat, că planta face diferența dintre prada sa obișnuită și diverse pietricele, frunze sau alte lucruri lipsite de viață pe care vântul le aduce pe frunze.

Curcubeu sau Byblis

Plantele carnivore. Sfaturi și trucuri de îngrijire a plantelor în apartament

Este o plantă originară din Australia și are frunze lungi și subțiri acoperite cu bobițe translucide, cu irizații în toate culorile curcubeului. Bobițele transparente sunt lipicioase și prind insectele mici din zbor.

Roua cerului, Drosera

Plantele carnivore. Sfaturi și trucuri de îngrijire a plantelor în apartament

Această familie din plantele suculente este cea mai variată și cea mai răspândită. Ele folosesc tentacule cu perișori strălucitori și lipicioși pentru a prinde micile insecte și au un sistem digestiv care descompune totul, inclusiv elitrele dure ale cărăbușilor.

Crinul cobră, Darlingtonia Californica

Plantele carnivore. Sfaturi și trucuri de îngrijire a plantelor în apartament

Planta folosește frunze transformate într-un fel de bulbi transparenți, prin care se vede o lumină difuză și aurie. Insectele sunt atrase de lumină, intră în aceste frunze tubulare, dar alunecă în sucurile digestive ale plantei.

Ulciorul, Nepenthes

Plantele carnivore. Sfaturi și trucuri de îngrijire a plantelor în apartament

Este una dintre plantele suculente răspândită pe două continente, în Asia și America, și are peste 100 de varietăți. În Asia este cunoscută drept planta maimuțelor. Multe varietăți de nepenthes cresc foarte înalte și dezvoltă un soi de frunze tubulare ca un ulcior, în care se strânge apa de ploaie din care beau uneori maimuțele. În aceste ulcioare adânci ajung insecte și mici șoricei sau păsărele păcălite că ar putea găsi apă. Fluidul din capcanele plantei este toxic, omoară prada, iar planta o digeră pe îndelete.

Sarracenia

Plantele carnivore. Sfaturi și trucuri de îngrijire a plantelor în apartament

Frunzele au formă de cupă ca florile de cală și sunt orientate în sus, să atragă insectele. Ele emană un parfum îmbietor, iar la baza cupelor se găsește un lichid lipicios care digeră insectele ghinioniste.

Alte plante carnivore spectaculoase

Planta tirbușon sau Genlisea crește pe soluri umede și are un soi de capcane cu perișori din care micile insecte sau viermișori nu mai pot ieși.

Utricularia este o plantă acvatică prevăzute cu mici capcane care se deschid sub apă. Ele absorb apa ca niște mini pompe și totodată mici vietăți aflate prin preajmă cum ar fi puricii de apă sau țânțarii.

Pinguicula are peste 80 de specii și folosește frunze verzi sau roz viu colorate, acoperite cu un mucilagiu lipicios, care atrage insectele.

Aldrovanda vesiculosa este o plantă plutitoare fără rădăcini, doar cu frunze cuplate în perechi. Frunzele se închid ca o carte și prind insecta în câteva miimi de secundă.

Catopsis trăiește doar pe scoarța copacilor din junglă și prinde insectele datorită culorilor frunzelor. Când simt prada, frunzele se înfășoară în jurul insectei și începe digerarea.

Cum se îngrijesc plantele carnivore acasă

Plantele carnivore. Sfaturi și trucuri de îngrijire a plantelor în apartament
plantele carnivore sunt ușor de îngrijit la ghiveci

Persoanele fascinate de mecanismele stranii prin care plantele carnivore își prind prada pot avea astfel de minuni naturale, acasă, în ghivece. Cele mai populare sunt roua cerului, ulciorul, venus sau saracenia.

Aduse în ghivece în casele noastre, aceste plante au foarte puține șanse să prindă insectele pe care sunt obișnuite să le consume. Ele sunt cultivate într-un sol special, amestecat cu mușchi și acesta trebuie menținut moderat umed. Se recomandă apa distilată sau apa de chiuvetă filtrată, fără clor și soluții dezinfectante.

Plantele carnivore trebuie să primească lumină naturală și soare mai ales dimineața. Ar fi bine să le găzduiești în balcon, pe timpul verii, acolo unde sunt șanse să mai prindă muște, țânțari sau păianjeni. Dacă ele se descurcă singure, este suficient! Plantele carnivore nu trebuie hrănite cu insecte în mod special.

Aceste plante nu au nevoie nici de soluții nutritive, deoarece ele sunt obișnuite cu un procent foarte scăzut de substanțe nutritive și acizi minerali. Ele se hrănesc doar din solul cu mușchi în care au fost plantate, iar acesta trebuie menținut ușor umed tot timpul.

Nu necăji plantele carnivore, jucându-te cu frunzele capcană. Acestea funcționează bine numai când simt prada lor naturală. Dar, dacă le necăjești cu un creion, spre exemplu, după câteva încercări, frunzele nu se vor mai închide.

foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter