Plante de apartament. Ce flori se potrivesc în fiecare cameră și la ce să fii atentă când le cumperi

De Adina Zamfir, pe Ultimul update Luni, 24 octombrie 2022, 11:13

Orice casă este mai frumoasă și mai primitoare cu plante de apartament. Un colț verde, câteva flori delicate și colorate, iar locuința ta se înveselește. Folosește cele mai potrivite plante de apartament pentru a decora casa și alege-le în funcție de condițiile din fiecare cameră. Noi îți oferim și câteva sfaturi utile să cumperi cele mai sănătoase și rezistente plante de interior.

O locuință, oricât de modestă, prinde viață și culoare cu câteva plante de apartament bine alese. Florile la ghivece îți înveselesc privirea, își oferă un strop de relaxare și dau o notă de eleganță casei tale, dacă sunt bine alese și plasate.

Cuprins

Este foarte important să folosești cele mai potrivite plante de apartament în funcție de fiecare cameră, în funcție de lumina naturală, de poziția ferestrelor, sau de umiditatea din casă. Iată ce alegeri poți să faci în funcție de condițiile din fiecare zonă a casei.

Plante de apartament în living

Plante de apartament. Ce flori se potrivesc în fiecare cameră și la ce să fii atentă când le cumperi

Camera de zi sau livingul îți oferă cele mai bune condiții pentru a cultiva până și cele mai pretențioase plante de apartament, deoarece este un spațiu larg, bine luminat și aerisit. În living poți cultiva atât plante înalte precum ficușii sau citricele la ghiveci, dar flori mărunte precum violetele africane.

Dacă ai ferestre largi și ai multă lumină naturală plantele se vor simți grozav în camera de zi. Trebuie doar să ții cont să nu le ții lângă calorifer, pentru că aerul uscat și căldura excesivă sunt greu de suportat până și de cactuși, cu atât mai puțin de celelalte plante de apartament. Nu uita că florile la ghivece se simt bine în camerele unde temperatura variază între 20 și 25 de grade Celsius cel mult.

Iată câteva plante potrivite pentru sufrageriile spațioase.

Bonsai

Orice copăcel bonsai, fie el măr, ulm sau stejar, atâta vreme cât are dimensiuni reduse la ghiveci, este potrivit pentru biroul din living sau pentru o măsuță aflată în apropierea unei ferestre bine luminate. Bonsaiul are nevoie de multă lumină și de apă dedurizată, precum și de tăieri pentru corectarea coroanei atunci când este necesar.

Ficușii

Sufrageriile înalte sunt potrivite pentru plante de apartament care se dezvoltă pe înălțime, precum ficușii. Ficus elastica, ficus benjamina sau ficus pumila sunt trei dintre cele mai răspândite specii. Ei au nevoie de lumină, de o temperatură moderată și de apă tot moderat. Ficușii sunt ușor de îngrijit și se adaptează ușor la diverse spații din casă, atât vreme cât primesc lumină naturală.

Citricele la ghiveci

Plante de apartament. Ce flori se potrivesc în fiecare cameră și la ce să fii atentă când le cumperi

citricele pot fi excelente plante de apartament

Micii copăcei de portocali sau lămâi, aclimatizați la ghiveci, pot fi crescuți în sufrageriile bine luminate și aerisite. Ei suportă temperaturi mai ridicate, de 25 sau 26 de grade și au nevoie în mod constant de apă. Citricele la ghiveci trebuie să stea iarna în apartament, dar vara trebuie mutate în balcoane sau pe terase, unde au soare pentru a face flori și fructe.

Plante de apartament curgătoare

În living, plantele curgătoare dau o notă specială de eleganță. Iedera, asparagusul, pothos sau ceropegia, filodendronul sau hoya, speciile exotice de iasomie sau thunbergia se numără printre cele mai deosebite plante curgătoare care pot fi lăsate să curgă elegant din ghivece suspendate sau pot fi crescute pe suporturi rotunde ori pe tutori în formă de scară.

Și aceste plante au mare nevoie de lumină pentru a face frunze mari și frumoase și pentru a dezvolta lujeri sănătoși. Ele se udă moderat, dar lumina și soarele sunt importante pentru dezvoltarea lor. În luna februarie, ele trebuie tunse și scurtate pentru a forma noi tulpini pe care se pot dezvolta frunze și flori bogate.

Plante decorative cu flori

Plante de apartament. Ce flori se potrivesc în fiecare cameră și la ce să fii atentă când le cumperi

violetele africane se simt bine la o fereastră unde nu ajunge soarele

Frunzele deosebite ale plantelor curgătoare sau ale ficușilor dau o notă elegantă casei. Dar multe plante de apartament sunt căutate și îndrăgite pentru florile lor. Iată câteva specii de plante decorative prin flori pe care este bine să le cultivi în living. Poți alege violete africane, crinul păcii, floarea flamingo, trandafir chinezesc, orhidee de toate soiurile, crini Amaryllis, magnolia, guzmania, sporul casei, clivia, abutilon sau mușcate.

Toate aceste plante, fie ele exotice sau autohtone, au nevoie de spații bine luminate și de o temperatură constantă. Orhideele înfloresc adesea iarna, dar toate celelalte vor înflori începând cu luna aprilie și au nevoie de fertilizatori pentru a susține o înflorire bogată. Fertilizatorii solubili în apă se pot adăuga deja din ianuarie, conform instrucțiunilor de pe etichetă.

Plante de apartament potrivite pentru dormitor

În cele mai multe case și apartamente, dormitorul este un spațiu intim și ușor întunecat, mai puțin luminos sau mai puțin spațios. Este bine să alegi plante decorative de dimensiuni medii sau mici. Evită să aglomerezi dormitorul cu plante înalte precum ficușii sau cu plante cățărătoare precum iasomia de Madagascar.

Plante care necesită mai puțină lumină naturală

Plante de apartament. Ce flori se potrivesc în fiecare cameră și la ce să fii atentă când le cumperi

crinul păcii, o plantă care iubește spațiile semiumbroase

În dormitor, aproape de ferestre, poți ține ghivece cu delicatul crin al păcii, care suportă și un spațiu mai slab luminat, violete africane, kalanchoe, mini crizanteme sau guzmania. Pe pervazul interior al ferestrelor poți cultiva orhidee, deoarece ele provin din pădurile luxuriante din Amazon unde cresc în umbra copacilor și suportă mai bine spațiul mai puțin luminos al unui dormitor.

Dacă îți plac plantele de apartament, învață cum se îngrijeste o Primula. E plină de culoare și te binedispune!

Plante care purifică aerul din dormitor

În camera în care dormi sunt recomandate și plantele care purifică aerul și care te ajută să te relaxezi precum: aloe vera, limba soacrei, gardenia, planta paianjen, bambusul sau iedera dracului. Toate aceste plante au capacitatea de a absorbi mai multe substanțe nocive din atmosferă decât alte plante de apartament.

Cactuși și plante suculente

Plante de apartament. Ce flori se potrivesc în fiecare cameră și la ce să fii atentă când le cumperi

superbă floare roz de cactus la ghiveci

Tot camera în care dormi poate fi un spațiu potrivit pentru plantele cărnoase, pentru cactuși sau pentru plante suculente. Acestea necesită îngrijiri minime, trebuie udate la 7 sau chiar 10 zile cu o cantitate moderată și nu au nevoie de soluții hrănitoare decât o dată pe an.

Cactușii care înfloresc cel mai des, aproape în fiecare vară, sunt Astrophytum, Coryphanthas, Echinocereus, Echinopsis, Mammillarias sau Gymnocalycium. Cei mai mulți cactuși înfloresc din luna mai până în lunile iulie-august. La sfârșit de primăvară, au nevoie de soare cel puțin 4 ore în fiecare dimineață pentru a se forma mugurii florali. De aceea, ghivecele cu cactuși trebuie găzduite la o fereastră orientată spre soare sau într-un balcon bine aerisit și luminat. Fără soare, niciun cactus nu poate înflori.

Plantele suculente deosebite sunt cele din speciile echeveria, sedum, rosularia, aloe vera, sempervivum sau urechelnița, crasula, stapelia sau euphorbia.

Oricât de frumoase și atrăgătoare ar fi aceste plante de apartament, nu aglomera dormitorul cu ghivece pentru că vei crea un spațiu obositor. Trei sau patru ghivece cu plantele potrivite sunt suficiente pentru spațiul mic din dormitor.

Plante decorative în bucătărie

Plante de apartament. Ce flori se potrivesc în fiecare cameră și la ce să fii atentă când le cumperi

ierburi aromatice ușor de crescut pe pervaz, la bucatarie

Bucătăria este spațiul în care schimbările de temperatură variază foarte mult de la o zi la alta. Când gătești, temperatura poate trece de 28 sau chiar 30 de grade. În zilele în care nu folosești aragazul și cuptorul, temperatura poate scădea spre 20 de grade. De aceea, este bine să cultivi plante iubitoare de umezeală, dar rezistente la variațiile de temperatură.

Pe pervazul bucătăriei poți cultiva mușcate și orhidee. Ele rezistă destul de bine la umiditate și la condiții schimbătoare.

Tot pe pervazul bucătăriei poți cultiva în mici jardiniere plante aromatice precum pătrunjelul, cimbru, oregano sau busuioc, acestea fiind cele mai puțin pretențioase dintre toate plantele cu rol de condimente pe care este bine să le ai în bucătărie.

Dintre plantele decorative cu flori, poți crește la bucătărie begonia, dar trebuie să îi oferi un loc bine luminat. Dintre plantele decorative prin frunze, poți crește eucalipt sau lămâi pitic. Acestea, probabil, nu vor înflori și nu vor face fructe, dar frunzișul lor este frumos.

Aranjamentele frumoase cu plante suculente pot rezista ani de zile în condițiile de umiditate din bucătărie. Lor le plac spațiile mai calde și mai umede, dar trebuie udate doar o dată pe sătpămână cu o cantitate moderată de apă. Poți alege suculente cu frunze deosebite precum echeveria, sedum, rosularia, aloe vera, sempervivum sau crasula.

La ce să fii atentă când alegi plante de apartament

Florăriile au o varietate foarte bogată de plante de apartament și aduc numeroase soiuri exotice, ușor de îngrijit, care se pot adapta și la condițiile din casele noastre. Iată ce trebuie să verifici când îți cumperi plante la ghiveci.

  • Verifică frunzele de la baza plantei, să fie sănătoase și să nu fie deja ofilite sau mucegăite;
  • Verifică tulpina să nu fie julită, ruptă, să nu aibă răni;
  • Privește cu atenție pământul de la baga plantei, să nu fie deja mucegăit de la condițiile improprii în care au fost ținute plantele pe timpul călătoriei spre magazin;
  • De asemenea, verifică și condiția ghivechiului la bază, întoarce ghiveciul ușor și uită-te dedesubt, să vezi dacă nu sunt depuneri de piatră sau mucegai în jurul găurilor de scurgere a apei;
  • Dacă vrei să cumperi o plantă înflorită, alege una care să aibă câți mai mulți boboci sănătoși de flori, pentru a te bucura de frumusețea lor mai multă vreme.
  • Cei care sunt pasionați de flori pot vedea cum se cultivă macii și cum trebuie să ai grijă de gladiole.

Ești pasionat de grădinărit? Vezi și: Plumeria – plantare și îngrijire. Cum să reziste mai mult în grădină sau pe balcon 

Vezi și cum să crești calathea la tine în casă, pentru a avea o floare superbă

Citește și sfaturi despre cum să îngrijești plantele iarna

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter