De ce nu e bine să folosim zilnic apa de gură. Când devine periculoasă

De Simona Tudorache, pe Ultimul update Marți, 25 aprilie 2023, 17:49

Folosim apa de gură pentru a elimina bacteriile periculoase din cavitatea orală și pentru a obține o respirație proaspătă. Deși este parte a unei rutine de îngrijire zilnică, dacă este folosită în exces, poate fi periculoasă. Medicul stomatolog Sorina Stroe explică ce efect negativ poate avea aceasta asupra dinților noștri.

„Apa de gură conține clorhexidină, un dezinfectant foarte eficient în uzul dentar. Totuși, studii recente arată că aceasta reduce cantitativ diversitatea bacteriană, eliminând și bacteriile bune, utile, din mediul oral”, spune medicul stomatolog Sorina Stroe.

Citeşte și: Adelina Pestrițu a dezvăluit trucul cu care își albește dinții. Costă doar 1 leu

De ce nu este bine să folosim periodic apa de gură

Apa de gură are beneficiile sale pe moment, însă nu este indicat să o folosim zilnic. „S-a demonstrat că, dacă folosim apa de gură cu clorhexidină pentru șapte zile consecutiv, pH-ul salivar scade, iar acest lucru are un efect dăunător asupra dinților, ducând la apariția cariilor.

Un alt impact negativ al clorhexidinei este și acela că, dacă este folosită constant, stimulează creșterea cantitativă a bacteriilor care produc pH acid”, adaugă medicul.

Citeşte și: Cum reușește Dorian Popa să aibă dinții atât de albi: „Să fie un moment educativ”

Citeşte și: Cum să vindeci cariile dentare în mod natural

Ce rol joacă bacteriile în cavitatea orală

Deși bacteriile au fost considerate de-a lungul timpului ca ceva dăunător, în ultima vreme a apărut totuși o conștientizare treptată a faptului că ele au, de fapt, un rol esențial în echilibrul sănătății noastre. „Atât când vine vorba despre sănătatea orală, cât și în ceea ce privește starea noastră generală de sănătate.

Orice perturbare a balanței microbiomului poate avea efecte dăunătoare pe termen lung. Atunci când prescriem sau folosim apă de gură, trebuie să fim întotdeauna precauți și să nu abuzăm de ea. Nu degeaba se spune că nimic din ceea ce face omul nu poate depăși perfecțiunea naturii”, mai spune specialistul.

Citeşte și: Dinți mai albi și strălucitori? Nu e imposibil! Bazează-te pe cele mai bune soluții naturale!

Folosim sau nu apa de gură?

Ca în orice aspect al vieții, echilibrul și măsura sunt deosebit de importante. „Este bine să folosim apă de gură, dar cu pauze, nu zilnic, conform unei scheme stabilite împreună cu medicul stomatolog. Evitați apele de gură cu alcool, acestea usucând mucoasele și creând o senzație neplăcută.

Și, așa cum spun întotdeauna, pentru o bună sănătate orală este necesară o igienă corectă și vizite regulate la dentist, atât pentru tratamente în fazele incipiente ale afecțiunilor dentare, cât și pentru a preîntâmpina orice posibilă complicație de ordin stomatologic”, mai spune medicul stomatolog Sorina Stroe.

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter