Secretele caşcavalului

De Unica.ro, pe

Nu este uşor să alegi cel mai bun caşcaval pentru tine şi pentru familia ta. Asta pentru că oferta este extrem de variată şi uneori nici nu ştii de ce să ţii cont ca să îl alegi pe cel mai bun.
Caşcavalul conţine într-o formă concentrată tot ce este bun în lapte. În lume există peste 4.000 de sortimente de caşcaval din lapte de oaie, de capră, de bivoliţă, de vacă şi chiar de iapă şi de cămilă.

Gustul laptelui diferă în funcţie de animalul de la care provine, dar şi în funcţie de factori cum ar fi anotimpul, alimentaţia animalelor, momentul când este muls (dimineaţa sau seara) sau vremea. Arta tradiţională a fabricării caşcavalului a pornit tocmai de la luarea în considerare a tuturor acestor factori şi rafinarea proceselor de  prelucrare. 

Citeşte eticheta

Într-o formă consistentă, caşcavalul adună toate „substanţele minune” din lapte: proteine bogate în calciu, magneziu, potasiu, zinc, fosfor şi vitaminele A şi B din grăsimea laptelui. Când alegi un caşcaval, orientează-te în primul rând după gust: alege-l pe cel care-ţi place cel mai mult. Dar ţine cont şi de informaţiile de pe etichetă. Aşadar, în caşcaval au voie să se găsească:

â–º cheag şi fermenţi (pepsina şi chimozina);
â–º bacterii şi mucegaiuri;
â–º condimente;
â–º sare;
â–º apă;
â–º amidon de cartofi sau de porumb, într-un procent de maxim 3% în caşcavalul ras.

Dacă medicul ţi-a recomandat să eviţi grăsimile animale, caută un sortiment de caşcaval mai sărac în grăsimi.

Conservă-i calităţile!

Caşcavalul se maturează din momentul în care este produs, până în momentul în care îl  consumi. Căldura îl face să se matureze prea repede, temperaturile prea scăzute îi pot da un gust amar. Ideal este să-l păstrezi într-un loc întunecat, răcoros şi aerisit, care poate fi o pivniţă sau o cămară.

Cele mai multe sortimente se păstrează la temperaturi cuprinse între 8 şi 15 grade, de preferat fără variaţii puternice de temperatură. Dacă îl cumperi împachetat în hârtie cerată, e bine să îl păstrezi aşa, deoarece nu se usucă şi poate şi să „respire”. Folia transparentă îl face să transpire şi să prindă mai repede mucegai. Caşcavalul are cel mai bun gust dacă a stat o oră la temperatura camerei înainte de a fi consumat.

Încearcă sortimente cât mai variate de caşcaval! Caşcavalul poate fi consumat şi de persoanele cu intoleranţă la lactoză.

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter