Pască de Paște. Cele mai bune rețete pentru pască

De Oana Savin, pe

Pasca de Paște este dulcele cel mai așteptat de sărbători, după cozonac. Plină de brânză dulce, aromată, cu un blat pufos și delicios, toți românii adoră să încheie masa de Paște cu o felie dintr-un astfel de desert. Iată care sunt cele mai bune rețete de pască de Paște.

Acum este o plăcintă delicioasă, însă, pe vremuri, pasca era o pâine nedospită și era mâncată de evrei în timpul Paștelui evreiesc. Înainte, pasca de Paște se făcea dintr-un aluat nedospit, obținut dintr-un amestec de apă și una dintre cele cinci cereale: grâu, secară, orz, ovăz sau alac.

Pască de Paște. Cele mai bune rețete

Pasca era poreclică „pâinea săracilor” din cauza faptului că evreii săraci continuau să o consume și după Paște.

În timp, gospodinele au transformat pasca evreiască într-un desert deosebit, ce poate fi umplut cu brânză, ciocolată și fructe confiate.

Pască de Paște cu brânză dulce

O pască cu brânză dulce este desertul pe care copiii îl așteaptă nerăbdători în ziua de Paște. Pentru ca acest preparat să iasă perfect, trebuie să îi rezervați două ore. Însă rezultatul va fi pe măsura așteptărilor.

Ingrediente necesare pentru cea mai bună pască cu brânză dulce:

  • 200 g zahăr
  •  200 g unt
  •  25 g drojdie
  •  coaja de lămâie şi portocală
  •  1 kg brânză de vaci
  •  2 linguri smântână
  •  2 linguri făină
  •  4 ouă
  •  250 g zahăr
  •  200 g stafide
  •  2 pliculete zahăr vanilat
  •  coajă de lămâie şi de portocală
  •  1 praf sare
  •  60 ml lapte
  •  300 g făină

Vezi AICI cum se prepară pasca cu brânză dulce

Citește și: Cozonaci de Paşte. Cele mai bune și ușoare rețete

Pască fără aluat – cea mai simplă rețetă

Această rețetă este ideală pentru persoanele care vor să pună pe masă o pască delicioasă, care se face și foarte repede. Și ceea ce este și mai bine este că aveți nevoie de mult mai puține ingrediente decât la o pască obișnuită.

Ingrediente:

  • 6 ouă mari
  •  100 g zahăr
  •  1 kg brânză de vaci
  •  240 ml lapte
  •  100 g unt topit
  •  8 linguri de gris sau făină
  •  200 g stafide

AICI găsești rețeta de pască fără aluat

Pască cu brânză și smântână

Știți vorba, „câte bordeie, atâtea obiceie?”. Așa este și la pască. Fiecare gospodină își face pasca după bunul plac și rețetă. Așa a apărut și pasca cu brânză și smântână, un desert minunat, care vă va delecta papilele gustative.

Ingrediente:

  •  1 ceasca stafide, dupa gust
  •  1 plic zahar vanilat
  •  1 ceasca coaja şi zeama de la o lamâie
  •  100 g zahar
  •  4 linguri griş
  •  4 bucati oua
  •  300 ml smântâna grasa
Pentru umplutură:
  •  1 lingura coaja rasa de la 1/2 lamâie
  •  1 praf sare
  •  150 ml lapte calduţ
  •  2 bucati galbenuşuri
  •  30 ml ulei
  •  20 g zahar
  •  25 g drojdie
  •  300 g faina
Pentru aluat:
  •  1/2 bucata fiola esenţă de rom
  •  300 g brânza grasă

Vezi AICI cum se prepară cea mai bună pască cu brânză și smântână

Citește și: Pască fără aluat. Cea mai simplă și rapidă rețetă a Iulianei Tudor. „E foarte gustoasă!”

Pască de Paște clasică

Dacă vă doriți o pască clasciă, tradițională, rețeta este una cât se poate de simplă. Deși are mai puține ingrediente, iar modul de preparare este mai ușor, rezultatul este unul de-a dreptul spectaculos.

Ingrediente:

Pentru aluat
  •  1 kg făină
  •  50 g drojdie
  •  10 ouă
  •  600 g zahăr
  •  375 ml lapte
  •  375 g margarină
  •  coaja rasă a unei lămâi
  •  200 g stafide
  •  3 pliculete zahăr vanilinat
  •  1,5 kg brânză
  •  100 g griş
  •  100 g smântână
  •  sare
Pentru tavă
  •  margarină

Vezi AICI cum poți să prepari cea mai bună rețetă de pască clasică

Citește și: Rețeta de cozonac a lui chef Sorin Bontea. Care este secretul ca să iasă pufos și aromat

Pască modernă

Pasca modernă este desrtul ideal pentru mesele în familie, dar și atunci când mergeți în vizită la prieteni și vreți să le duceți ceva bun pentru masa de Paște. Nu se face deloc greu, iar ingredientele folosite le aveți cu siguranță în bucătărie.

Ingrediente:

  •  2 linguri rase de făină
  •  100 g zahăr
  •  6 ouă
  •  1 lingura rom
  •  200 g stafide
  •  600 g brânză de vaci
Pentru umplutură
  •  1 lingura lapte
  •  1 lingurita praf de copt
  •  50 g zahăr
  •  1 gălbenuş
  •  125 g făină
  •  50 g unt moale

Rețeta completă pentru pască modernă o găsiți AICI

Pască poloneză

Pasca poloneză, cunoscută sub denumirea de Sernik, este un fel de cheesecake. Este o pască care se prepară foarte repede și ușor, iar gustul este la fel de bun ca al oricărui alt desert de acest gen.

Ingrediente:

  •  600 g brânză de vaci (cremă de brânză sau ricotta)
  •  100 g zahăr
  •  6 ouă
  •  120 ml smântână
  •  răzătura de la 2 lămâi

Modul de preparare al acestei rețete îl găsiți AICI

Citește și: Anna Lesko, rețetă specială de cozonac: „Așa îmi place. Multă umplutură și mai puțină cocă”. Ingredientele de care ai nevoie

Pască ucraineană

La fel ca în România, pasca este un desert tradițional în Ucraina, unde se servește tot de Paște. Însă, aici, acest desert se consumă doar după ce a fost binecuvântat de preoți, în ziua de Paște.

Ingrediente:

  • 400 g făină 000
  •  40 g zahăr
  •  175 ml lapte
  •  1 pliculeț drojdie uscată
  •  2 ouă mărimea M
  •  100 g unt (plus ceva extra)
  •  un praf de cardamom
  •  110 g stafide (opțional)
  •  75 g caise uscate
  •  1 lingură lapte
  •  1 gălbenuș

Vezi AICI rețeta completă și modul de preparare al acestui tip de pască

Pască cehească

Spre deosebire de celelalte tipuri de pască, cea cehească are o umplutură mai specială, cu coriandru și fasole boabe. Este mai degrabă un aperitiv sățios decât un desert.

Ingrediente:

Pentru aluat
  •  50 g unt
  •  200 g făină
  •  100 g pesmet
  •  sare
  •  1/2 lingurita coriandru
  •  100 g brânză de vaci
  •  1 ou
  •  unt pentru tapetat
  •  2 pumni de boabe de fasole uscată
Pentru umplutură
  •  600 g spanac
  •  2 cepe
  •  5 căţei de usturoi
  •  30 g unt
  •  200 g caş sau brânză nesărată
  •  100 g iaurt
  •  100 g caşcaval
  •  3 cartofi fierţi tăiaţi felii
  •  6 ouă
  •  3 linguri smântână
  •  2 lingurite măghiran
  •  sare
  •  piper
  •  nucşoară
  •  1 chiflă veche sau un colţ de franzelă

Modul de preparare al rețetei de pască cehească în găsiți AICI

Sursă foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter