Mihaela Bilic dezvăluie secretul tinereții fără bătrânețe: „Se găsește exclusiv în produsele de origine animală”

Ultimul update Joi, 27 aprilie 2023, 15:19

Orice femeie visează să găsească secretul tinereții fără bătrânețe. Și, după mai multe încercări cu creme, uleiuri, diete, vine o perioadă când renunță. Doar că, se pare că aceste secret se află la îndemâna tuturor. Medicul nutriționist Mihaela Bilic a dezvăluit ce anume ne poate ajuta pielea să își păstreze elasticitatea și finețea.

O proteină este cea care ne poate ajuta să rămânem dacă nu veșnic, cel puțin mai mult timp tinere. Iar această proteină se găsește în produsele de origine animală.

Mihaela Bilic, secretul tinereții fără bătrânețe

Mihaela Bilic spune că singurul care ne poate ajuta conferă rezistență și elasticitate multor țesuturi ale corpului omenesc este siliciul. Explicația, în cele ce urmează.

„Ce au în comun pielea, oasele, articulațiile, mușchi și tendoanele? Colagen, o proteină de bază a țesutului conjunctiv, reprezintă 25-30% din totalul proteinelor din organism. Această moleculă este formată dintr-o rețea de fibre care conferă rezistență și elasticitate multor țesuturi: piele, păr, unghii, oase și dinți, mușchii, tendoane și ligamente, articulații și vase de sânge. 75% din structura pielii și 85% din structura mușchilor este reprezentată de colagen. Există 1,6 kg colagen în sistemul osos, 1,4 kg în piele și 0,5 kg în mușchi”, a explicat medicul nutriționist pe pagina sa de Facebook.

Potrivit Mihaelei BIlic, colagenul este „o proteină formată din 19 aminoacizi. Se găsește exclusiv în produsele de origine animală și nu se dizolvă în apă”.

De asemenea, medicul nutriționist spune că acest colagen din corpul uman se află într-un proces continuu de degradare și remodelare, în fiecare zi se sintetizează 100 g colagen nou.

Citește și: Cum poți face pneumonie dacă nu te speli bine pe dinți. Ce spune medicul stomatolog

Mihaela Bilic, despre factorii care afectează producția de colagen

Există, totuși, câțiva factori care afectează producția de colagen din organism. Printre aceștia se află și cel de care tuturor ne este frică: îmbătrânirea.

„Care sunt factorii care afectează producția de colagen? În primul rând îmbătrânirea, sinteza de colagen scade cu 1% pe an, începând cu vârsta de 20 ani. Alți factori negativi: expunerea excesivă la soare, fumatul și abuzul de alcool, poluarea și stresul. La fiecare 10 ani femeile pierd aproape 10% din densitatea osoasă și 7% din elasticitatea și grosimea pielii. În primii 5 ani după menopauză, datorită lipsei estrogenului, sinteza de colagen scade cu aproximativ 30%. Nivelul crescut de homocisteina sau cortizol și toți factorii care cresc oxidarea la nivel celular au impact negativ asupra colagenului”, a afirmat Mihaela Bilic.

O sinteză optimă de colagen are efecte benefice: o piele elastică și fermă, cu aspect tânăr și fără riduri. Sistem osos și muscular puternic, cu tendoane și ligamente rezistente și flexibile. Articulații cu matrice cartilaginoasă bine hrănită și lichid sinovial abundent. Răni care se vindecă rapid și fără cicatrici. Un nivel crescut de colagen înseamnă piele frumoasă, păr și unghii sănătoase, mușchi supli și articulații nedureroase.

Citește și: Mihaela Bilic a explicat de ce se îngrașă 80% dintre oameni. „Nu din mâncare. Punct!”

Citește și: Mihaela Bilic: Broccoli este „dușmanul de moarte” al bacteriilor care cauzează ulcerul

De ce nu ne ajută foarte mult suplimentele de colagen

Potrivit medicului nutriționist, în ultimii ani, industria suplimentelor de colagen a crescut cu 30%. Doar că, „chiar dacă noi înghițim concentrate de colagen, asta nu înseamnă că ele se transformă tot în colagen”.

„Explicație: colagenul provenit din alimente și suplimente este absorbit din intestin și descompus ca orice proteină în fragmente de aminoacizi. Ulterior, din acești aminoacizi se vor sintetiza proteine noi, în funcție de nevoile de moment ale organismului. Degeaba luăm colagen ca să ameliorăm pielea sau articulațiile, corpul nostru poate are nevoie de aminoacizi pentru alte priorități: sinteză de hormoni, înnoirea celulelor din mucoasa digestivă, producție de anticorpi etc. Noi vrem una, el face alta”, a precizat Mihaela Bilic.

Totuși, medicul nutriționist oferă și o soluție pentru a ajuta organismul să absoarbă și să sintetizeze mai bine colagenul.

„Să creștem sinteza internă de colagen a organismului, să stimulăm mecanismele naturale de producție și să protejam colagenul existent împotriva degradării”, a explicat dr. Bilic.

Citește și: Cori Grămescu contestă beneficiile dietei Rina: „E un meniu complet dezechilibrat nutrițional”

Secretul tinereții fără bătrânețe: siliciul

„Nu materia primă ne lipsește, alimentația zilnică asigură un aport suficient de aminoacizi necesari producției de colagen. Indiferent că mâncăm proteine animale sau vegetale, din carne, pește, ouă, brânză, cereale, leguminoase boabe și oleaginoase putem sintetiza colagen. Ce ne trebuie este un catalizator pentru această reacție, un element care să stimuleze producția internă. Cine este el? Siliciul”, a mai spus aceasta.

„Există suplimente cu siliciu stabilizat sub formă de acid ortosilicic care activează enzimele cheie generatoare de colagen. Aceste suplimente sunt 100% vegane și nu conțin colagen, ci protejează propriul colagen prin neutralizarea factorilor oxidativi care îl distrug. Secretul tinereții fără bătrânețe? Un strop de siliciu, care să mențină sinteza naturală de colagen la cote înalte”, a subliniat medicul nutriționist Mihaela Bilic.

Sursă foto: Facebook

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter