Sănătate: Atacul cerebral poate fi prevenit

De Libertatea pentru femei, pe

Accidentul vascular cerebral este principala cauză de deces în România, fiind înregistrate anual 60.000 de noi cazuri. Te poți pune la adăpost de această amenințare dacă îți cunoști factorii de risc și ai grijă să îi înlături la timp.
 

► Ajută-ți inima să bată normal

Dacă simți că inima își schimbă ritmul des, trebuie să mergi neapărat la un control cardiologic. S-ar putea să suferi de aritmie cardiacă. În acest caz, ai un risc crescut de a face atac cerebral. Urzicile subțiază sângele, ceea ce duce la normalizarea ritmului cardiac. Acum e sezonul lor, deci le poți consuma ca atare sau gătite. În plus, în orice sezon poți bea ceai de urzici.

► Menține-ți o greutate normală

Cine obișnuiește să mănânce multe legume și fructe proaspete, preferă peștele și consumă rar carne roșie nu are de ce să se teamă. Așa numita dietă mediteraneană te ajută să îți menții greutatea normală și, ca urmare, scade riscul de a face un atac cerebral.

► Preferă grăsimile „bune”

Colesterolul mare poate dubla riscul de a face atac cerebral, pentru că grăsimea se depune pe artere, le îngustează și pot apărea chisturi. Grăsimile bune pe care le conțin, de exemplu, uleiul de măsline și peștele, țin colesterolul în limite normale. Este indicată și tinctura de anghinare, păpădie, mesteacăn și pătlagină.

► Glicemie în limite normale

Pacienții cu diabet au un risc mai mare de a face un atac cerebral. Pe lângă metodele clasice de tratament, glicemia se ține în frâu cu ajutorul mișcării sau a alimentelor care favorizează scăderea ei (mere, fasole, broccoli, morcovi cruzi, portocale, grepfrut). Ceaiul verde are și el un efect benefic.

MAI PUȚIN STRES

Stresul constant sau intens poate fi un factor declanșator al unui atac cerebral. Nu poți controla tot timpul mediul extern, dar, cu puțin efort, poți fi stăpână pe reacțiile tale. Pentru a scăpa de stres, transformă plimbările în natură într-un obicei, ascultă muzică relaxantă și întâlnește-te cu o prietenă bună, căreia să îi poți împărtăși problemele tale. Te mai ajută și plantele care favorizează relaxarea: valeriana, roinița, lavanda și mușețelul. Le poți folosi sub formă de infuzie sau tinctură și poți pune ulei esențial în lampa de aromoterapie.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter