Efectele benefice ale somnului de după-amiază

De Oana Savin, pe Ultimul update Vineri, 15 martie 2019, 11:27
Indiferent de vârstă este bine să dormi o oră după-amiaza. Acest lucru are efecte benefice asupra organismului tău și te scapă de multe probleme de sănătate.

Un somn scurt după-amiaza este la fel de bun ca o intervenție medicală pentru scăderea tensiunii arteriale, au descoperit oamenii de știință.

Dacă dormi în fiecare zi o oră după-amiaza nivelul tensiunii tale arteriale va scădea cu cinci puncte, efect similar cu al medicamentelor sau cu înlăturarea sării din dieta ta.

Experții spun că această practică ar putea duce la o scădere masivă a riscului de infarct.

Medicii greci de la Spitalul Asklepieion General din Voula au studiat 212 persoane are aveau o tensiune arterială de 130 mm/HG, un nivel considerat a fi aproape de nesănătos.

Ei au descoperit că pacienților care dormeau o oră la prânz le-a scăzut tensiunea arterială cu 5 mm/HG.

Somnul de la prânz scade tensiunea arterială la aceeași magnitudine ca alte schimbări ale stilului de viață. De exemplu, reducerea alcoolului și a sării pot scădea tensiunea arterială cu între 3 și 5 mm/HG”, a afirmat dr. Manolis Kallistratos, citat de Daily Mail.

Potrivit acestuia, medicamentația scade tensiunea arterială cu 5-7 mm/HG.

Aceste descoperiri sunt importante deoarece o scădere în presiunea sângelui și de 2 mm/HG poate reduce riscul unor evenimente cardiovasculare precum infarctul cu până la 10 procente”, a explicat cercetătorul.

Astfel, dacă cineva își permite să tragă un pui de somn după-amiaza, va obține și beneficii pentru tensiunea lui arterială.

Evident nu vrem să încurajăm oamenii să doarmă multe ore pe timpul zilei, dar pe de altă parte, nu ar trebui să se simtă vinovați dacă pot trage un pui de somn, date fiind beneficiile acestuia pentru sănătate”, a mai spus omul de știință.

Deși ambele grupuri de pacienți primeau același număr de medicamente și le era controlată tensiunea, tot a existat o scădere a tensiunii arteriale la cei care au dormit pe timpul zilei.

Sursă foto: 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter