Boala care ucide mai mulți români decât cancerul

De Oana Savin, pe Ultimul update Miercuri, 22 mai 2019, 12:29
Mortalitatea prin boli cardiovasculare este de trei ori mai mare decât cea prin cancer, în timp ce 7.4 milioane de pacienți din România sunt afectați de hipertensiune. Afirmațiile au fost făcute de președintele Societății Române de Cardiologie, Dragoș Vinereanu.

Medicul a declarat că speranța de viață se corelează în ceea ce se întâmplă în majoritatea țărilor europene cu PIB-ul blocat.

Din păcate, controlul tensiunii arteriale reprezintă în continuare un eșec. La pacienții nediabetici valorile tensiunii arteriale controlate sunt de doar 38%, iar la pacienții diabetici mai redus, 33%. Ceea ce înseannă că, deși avem medicamente disponibile, deși pacienții iau aceste medicamente, nu le iau cum trebuie și la dozele care trebuie și ca atare pacienții cu hipertensiune arterială sunt controlați unul din trei”, a precizat medicul cardiolog Dragoș Vinereanu, citat de Agerpres.

Potrivit Florentinei Furtunescu, de la Institutul Național de Sănătate Publică, „bolile cardiovasculare reprezintă principala cauză de deces în România, fiind responsabile de aproximativ 58% din totalul deceselor”.

Numai hipertensiunea arterială a generat în anul 2017 circa 30.000 de decese. O bună parte din decesele prin boli cardiovasculare ar putea fi evitate sau amânate prin răspunsul prompt al sistemului de sănătate și prin politici de sănătate publică ce vizează orientarea către un alt stil de viață sănătos”, a subliniat Florentina Furtunescu.

Factori de risc asociați cu hipertensiunea arterială

Cum doar 37% dintre hipertensivi au valorile dislipidemiei controlate, când vine vorba de factorii de risc asociați cu hipertensiunea arterială lucrurile sunt și mai grave.

Nu controlăm hipertensiunea arterială, dar nu controlăm nici comorbidităţile, nici factorii de risc asociaţi. Ca să nu mai vorbim despre fumat. Vestea bună este că, dacă reuşim să controlăm valorile tensiunii arteriale, am avea o eficacitate maximă, şi anume reducerea cu doar doi milimetri coloană de mercur a tensiunii arteriale sistolice reduce cu 7% riscul de a muri prin infarct şi cu 10% riscul de a muri prin accident vascular cerebral”, a explicat Vinereanu.

Potrivit acestuia, mortalitatea din cauza hipertensiunii și complicațiilor ei a crescut cu 71% în ultimii 15 ani.

Constatăm că, dacă mortalitatea prin bolile cardiovasculare în general s-a redus cu 7%, s-a redus prin boală ischemică, s-a redus prin boli cerebrovasculare, cu 9% şi, respectiv, 19%, mortalitatea datorată hipertensiunii şi complicaţiilor ei a crescut cu o cifră îngrijorătoare cu 71%”, a susţinut Vinereanu.

Dacă în Europa bolile cardiovasculare omoară cam jumătate dintre cetăţeni, în România lucrurile stau mult mai rău, omorând două treimi, de trei ori mai mult decât mortalitatea de 19% prin cancer. Bolile cardiovasculare reprezintă prioritatea numărul 1 a sistemului de sănătate din România. Speranţa de viaţă în România este mai redusă decât în UE cu 8 ani la bărbaţi şi cu 5 ani la femei”, a completat medicul cardiolog.

Sursă foto: 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter