Reumatismul scurtează viața. Scapă de durerile articulaţiilor

De Unica.ro, pe

E vremea când încheieturile dor. Reumaticii știu bine asta. Din păcate, puțini merg la medic, ignorând faptul că această boală duce la invaliditate. Reumatismul scurtează viața. Scapă de durerile articulaţiilor
Este a doua cauză a morbidității în lume și peste 4 milioane de români suferă din cauza ei. „Îmbracă” în jur de 200 de forme și nu ține cont de vârstă.
E drept că afectează în general persoanele aflate în a doua jumătate a vieții, însă, din nefericire, atacă tot mai mulți copii. Or, copilul suferind de boli reumatismale, netratat corespunzător, devine un adult cu handicap sever.
Și asta pentru că vorbim despre o boală degenerativă, fără leac, ale cărei cauze nu se cunosc. Tu ce alegi: îți alini durerea cu tot felul de remedii băbești, scurtându-ți viața, sau ceri părerea unui specialist, ca să trăiești bine, până la adânci bătrâneți?

►Cifrele sunt alarmante

În general, statisticile sunt plictisitoare. Nu este și cazul studiilor referitoare la felul în care atacă bolile reumatice. 40% dintre persoanele peste 70 de ani au artroză de genunchi. 80% dintre bolnavi nu se pot mișca bine și tot atâția au dureri de spate.
Afecţiunile reumatice reprezintă cea mai frecventă formă de boală cronică și din cauza lor suferă 30% din populaţia adultă a Europei. Poliartrita reumatoidă netratată scurtează viața cu până la 10 ani și duce la pierderea locurilor de muncă în 60% din cazuri.
Potrivit dr. Cătălin Codreanu, directorul Centrului de Boli Reumatismale „Dr. Ion Stoia”, „frecvenţa bolilor reumatice e în creştere pentru că asistăm la un proces de îmbătrânire a populaţiei. Aceasta presupune şi preponderenţa afecţiunilor degenerative, legate de uzură, precum artrozele, cu principalele lor localizări: mâini, genunchi, şold, la nivelul coloanei vertebrale.
La copii, cea mai frecventă este artrita juvenilă, care afectează dezvoltarea scheletului şi care, nedepistată şi netratată din timp, poate produce deformări serioase ale oaselor”. Datele OMS arată că artroza e cea mai frecventă formă de reumatism, afectând cam jumătate dintre adulți prin dureri osteoarticulare sau deformări musculo-scheletice și chiar prin handicap locomotor la 10% din cazuri.

ȚINE BOALA ÎN FRÂU!

„Chiar dacă nu se vindecă, bolile reumatice pot fi ţinute sub control. O primă condiţie este ca afecţiunea să fie diagnosticată din timp. Orice durere articulară persistentă trebuie să ne trimită la reumatolog. Alte simptome sunt reducerea mobilităţii articulare, dificultatea de a merge sau de a îndeplini activităţi profesionale ori casnice uzuale. Din păcate, şi în acest caz ne confruntăm cu fenomenul automedicaţiei, pacientul considerând că ştie ce trebuie să ia, fără a consulta un medic. Astfel, se expune riscului unor reacții adverse severe.”
Sursa foto: Shutterstock
 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter