Retinol – ce este și la ce îl poți folosi. Produse și alimente care conțin retinol

De Alina Serea, pe Ultimul update Joi, 20 octombrie 2022, 15:19
Retinol este de fapt o formă a vitaminei A și are un rol important pentru sănătatea organismului. În plus, retinolul face minuni în produsele cosmetice și în diverse tratamente de înfrumusețare. 

Retinol sau vitamina A preformată este o substanță esențială pentru buna funcționare a organismului, ce are îndeosebi efecte asupra pielii, a ochilor, a unghiilor și a dinților.

Cuprins


Retinolul se regăsește în produse cosmetice diverse, începând de la creme anti-îmbătrânire și până la tratamente pentru acnee.

Retinol – Ce beneficii are

Retinolul este adesea folosit în produsele cosmetice pentru că stimulează reînnoirea celulară, tratează acneea, reduce ridurile și petele pigmentare. De asemenea, are un efect de stimulare a producției de colagen și elastină, încetinește procesul de îmbătrânire și umple ridurile fine. Dar, fiind de fapt o formă a vitaminei A, retinolul are și alte numeroase beneficii pentru sănătate:

  • esențial pentru menținerea sănătății ochilor
  • menținerea sănătății și aspectului pielii, unghiilor și părului
  • susținerea imunității organismului
  • contribuie la sănătatea oaselor
  • ajută la vindecarea rapidă în cazul infecțiilor sau inflamațiilor

Vezi și: Vitamina A – Beneficii și moduri în care să o folosești

În ce alimente se găsește retinol

Retinol - Alimente in care se gaseste retinol - ficat, oua, lapte, branza, legume

Retinol – vitamin A se găsește în mai multe alimente

Ficatul de vită precum și cel de miel, uleiul de pește și peștele gras, precum macroul și somonul, brânza, în special cea de capră, dar și cheddar, feta și camembert, ouăle și untul sunt surse importante de retinoizi.

Retinol pentru piele

Vitamina A preformată este, de fapt, reprezentată de retinoizi. Aceștia pot fi în mai multe forme și anume:  retinol, retinal, retinoid sau acid retinoic. De cele mai multe ori, produsele dermato-cosmetice eliberate din farmacii cu rețetă de la medicul dermatolog conțin retinoid sau acid retinoic, un compus chimic derivat din vitamina A.

Retinolul este o formă mai blândă de vitamina A și se regăsește în multe produse cosmetice, precum cremă cu retinol, loțiuni sau geluri ce pot fi achiziționate fără prescripție medicală.

Retinol - Femeie in timpul uui ritual cosmetic

Tratament cosmetic cu retinol

Utilizarea retinolului împotriva acneei

Retinolul stimulează producția de celule noi ale pielii, eliminând celulele moarte, deblocând porii și prevenind totodată blocarea acestora pe viitor.  De asemenea, produsele cu retinol echilibrează nivelul de sebum de la nivelul pielii. În cazurile grave de acnee, medicul poate chiar recomanda tablete cu retinol.

Tratament cu retinol împotriva ridurilor

Retinolul stimulează regenerarea celulelor  și are efect de exfolier. Pentru că stimulează prodcuția de colagen, retinolul reduce aspectul inestetic al liniilor fine și al ridurilor. Există numeroase creme și loțiuni cu retinol cu efect de anti-îmbătrânire, însă pentru ca rezultatele să fie cu adevărat vizibile, acestea trebuie să fie utilizate minim 3-5 luni.

Vezi și: Măști de față – 20 de rețete de măști naturale pentru fiecare tip de ten

Retinolul pentru controlul psoriazisului

Ajută la regenerarea celulelor epidermei și, în plus, calmează inflamația.  Retinoizii ajută la îndepărtarea porțiunilor descuamate și a zonelor îngroșate de piele specifice psoriazisului.

Cum se aplică tratamentele cu retinol pentru piele

Aplică întotdeauna retinolul pe pielea curată și uscată, asta pentru că pielea umedă grăbește absorbția și, în cazul retinolului poate duce la iritații destul de neplăcute. Pași de urmat atunci când urmezi un tratament cu retinoizi:

  • curătă pielea și așteaptă că pielea să se usuce
  • aplică o cantitate de produs cu retinol de mărimea unui bob de porumb
  • așteaptă minimum 20 de minute să fie absorbit în piele
  • aplică ulei sau cremă hidratantă pentru  preveni uscarea sau cojirea pielii

Reacții adverse ale folosirii excesive de retinoizi

Produsele cosmetice cu concentrație mare de retinoizi și tratamentele cu retinol ar trebui administrate doar cu recomandarea medicului dermatolog, asta pentru că excesul poate avea reacții adverse destul de neplăcute și aume:

  • Uscăciunea pielii
  • Iritații cutanate
  • Sensibilitate la lumină
  • Exfoliere, inflamație sau umflare la nivelul pielii

Retinol contraindicații

Produsele pe bază de retinol și retinoizi nu sunt recomandate să fie folosite de femeile însărcinate și de mamele care alăptează.  Întrucât retinolul este foarte sensibil la radiațiile UV, se recomandă folosirea acestuia numai seara, tocmai pentru a fi siguri că nu ne vom mai epxune la soare.

În plus,  epilatul cu ceară poate cauza roșeață excesivă și iritații pe o piele tratată anterior cu produse pe bază de retinol și retinoizi.

Îți recomandăm și:

Ulei de măsline -25 de curiozităti și lucruri pe care nu le știati despre ulei

Unt de cacao – beneficii, proprietăți și la ce poți să-l folosești

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter