Ce restricții vor fi în valul 5, potrivit lui Raed Arafat

De Unica.ro, pe

Raed Arafat, șeful Departamentului de Situații de Urgență, a declarat că impactul valului 5 de COVID-19 nu este major și a vorbit despre ce restricții ar putea apărea.

Valul 5 al pandemiei COVID-19 nu necesită momentan suplimentarea paturilor. Potrivit lui Raed Arafat, miercuri au fost internați 43 de pacienți la secția de terapie intensivă COVID-19, menționând însă că există capacitatea de preluare a cazurilor grave, după cum relatează Agerpres.

El a mai spus că momentan nu sunt luate în calcul noi restricții și că este important să fie respectate cele care există deja, conform Libertatea: „Măsuri de restricţii, la acest moment, suplimentare, nu se discută de aşa ceva. Dar noi ne dorim chiar la acest moment ca lumea să respecte măsurile actuale, începând cu masca, care este de bază şi este minimul necesar pentru protecţie, mai ales în spaţiile închise, dar şi în spaţiile deschise, având în vedere că varianta Omicron este extrem de contagioasă, continuând cu vaccinarea şi cu distanţarea şi cu toate celelalte aspecte”.

Citește și: Tratamentul Pzifer împotriva COVID-19, eficient și în cazul variantei Omicron

Citește și: Epidemiologul Octavian Jurma: săptămâna viitoare vom vedea valori zilnice peste 20.000 de cazuri noi de COVID-19

Citește și: Alexandru Rafila, despre creșterea geometrică a numărului de copii cu COVID-19: „Sunt informații neadevărate”

Citește și: Studiu: COVID-19 provoacă probleme de memorie chiar și în cazurile ușoare de boală

El a mai sfătuit oamenii care au „orice simptom de răceală” să nu meargă în comunități sau la muncă și să aleagă să se testeze, pentru că există riscul să îi infecteze și pe alții.

Șeful DSU a mai subliniat că impactul valului 5 de pandemie nu este unul major, cel puțin în momentul de față: „Din fericire, impactul nu e unul major, care să necesite paturi şi capacităţi suplimentare”.

El a atras atenția asupra faptului că odată cu creșterea numărului de cazuri, posibilitatea de a crește numărului de pacienți internați la ATI este mai mare: „Cu cât creşte numărul cazurilor pozitive, există posibilitatea să crească şi numărul cazurilor din terapie intensivă în continuare. […] Astăzi am avut 43 de pacienţi noi în terapie intensivă. Sunt zile în care avem doi pacienţi noi în terapie intensivă sau sunt zile în care avem 20 sau 30, dar astăzi am avut 43”.

Foto – 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter