Reguli pentru un grătar sănătos

De Erika Chivu, pe

Dacă vremea ne dă voie, mulţi dintre noi se vor îndrepta în weekend către locurile de picnic unde la mare preţ este grătarul plin cu bunătăţi. Cu puţin efort acestea pot fi şi sănătoase.
Deşi este o modalitate sănătoasă de a găti, grătarul are pericolele sale dacă nu ştii câteva reguli de bază.

Carnea slabă, ideală pentru grătar

În primul rând, carnea grasă rămâne tot grasă, chiar dacă o faci la grătar. Iar grăsimile saturate, de origine animală sunt principalul factor alimentar care duce la creşterea nivelului de colesterol şi la ateroscleroză.

Aşa că pe grătarul tău nu au ce căuta micii şi cârnaţii, adesea bogaţi în grăsime. Contrar părerii generale, carnea de porc nu este neapărat mai grasă decât cea de vită sau de pui. Din contră, anumite părţi  ale puiul pot fi mai grase decât muşchiul de porc.

Oricum, înainte să pui carnea pe grătar ar fi ideal să îndepărtezi grăsimea vizibilă, inclusiv pielea de pe carnea de pui. Când grătarul este gata, înainte să serveşti mâncarea, caută din nou şi îndepărtează urmele de grăsime rămase.
Foarte sănătoasă este carnea de curcan, care conţine acid linoleic conjugat, un tip de grăsime cu rol anticancerigen.

Dar prima opţiune ar trebui să fie peştele, în special macroul şi somonul, specii bogate în acizi graşi omega-3. Pe lângă faptul că este sănătos, peştele este gata rapid, iar timpul pe care îl câştigi poţi să-l dedici mişcării.

Nu uita ca alături de grătar să serveşti o salată formată dintr-o varietate de legume şi stropită cu ulei vegetal. Dacă nu eşti fan salate, poţi oricând să pui legumele la grătar. Vinetele, roşiile, ardeiul gras, ceapa, dovleceii, toate se pot pune pe grătar, alături de carne. Iar dacă ai la tine şi ciuperci poţi chiar să renunţi la carne de tot.

Carnea arsă pe grătar este cancerigenă

Grăsimea nu este singura care ar trebui să te îngrijoreze atunci când faci un grătar. În ultimii ani s-a vorbit tot mai mult despre legătura dintre carnea friptă şi cancer. La anumite temperaturi, carnea eliberează amine heterociclice şi hidrocarburi aromate policiclice, două clase de compuşi cunoscuţi pentru proprietăţile lor cancerigene. De asemenea, se pare că grăsimea care se scurge din carne în jar, eliberează un fum ce conţine alţi compuşi cancerigeni.

Desigur, dacă mănânci o bucată de carne friptă pe lună sunt slabe şansele ca aceste substanţe să te afecteze. Însă dacă ieşi la grătar în fiecare weekend şi obişnuieşti să faci excese, ar fi bine să eviţi formarea celor două substanţe cancerigene.

Ele apar în special atunci când carnea se arde. Nu este neapărat să mănânci fripturi în sânge, însă trebuie să ai grijă ca focul să fie mic, chiar dacă asta înseamnă  să pierzi mai mult timp în jurul grătarului. La fel de important este ca grătarul să fie perfect curat atunci când pui carnea pe el. Resturile de carne foarte arse, rămase de weekendul trecut conţin foarte multe substanţe toxice care intră în carnea pe care o frigi acum.

Şi din acest punct de vedere, legumele la grătar sunt de preferat în locul bucăţilor de carne pentru că ele nu formeaza substanţe cancerigene, chiar dacă se ard puţin.

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter